Luftigt prognosfyrverkeri
Analytikerna på mäklarfirmorna är ett skrå med aldrig sinande optimism. Enligt SME Direkt, som sammanställt glädjespridarnas prognoser, väntar sprakande vinstökningar efter nyår. Resultatet före skatt 2003 kommer att stiga med drygt 30 procent utifrån medelprognoserna. Och året därpå ligger ytterligare ett vinstlyft på drygt 20 procent i räknesnurrorna.
Det går att ha flera invändningar mot solskensscenariot. En av de mer relevanta gäller de tio indextyngsta bolagen med lönsamhetsproblem. Analytikerna räknar med att företagen kommer att få rätsida på bekymren och visa kraftiga resultatförbättringar 2003. Utvecklingen fortsätter 2004 då alla utom Skanska spås ha vinstmarginaler över 4 procent.
Placerarna tvivlar
Att detta scenario slår in de närmaste åren är placerarna inte alls lika säkra på. Annars är det svårt att motivera de låga värderingarna på ABB och Allgon till tre gånger vinsten 2004, Skandia till fem gånger och Lindex, MTG, OM, Skanska, Trelleborg och Volvo till mellan sju och nio gånger. Samtidigt säger analytikerna att vinsterna ska dubblas i många fall.
En mindre luftpastej kan förväntningarna på omsättningstillväxten bli. Totalt spås företagen öka omsättningen 4 procent nästa år. Det samklingar med makroekonomernas allt lägre prognoser för 2003 års nominella BNP-tillväxt i världen. Sverige och USA tros visa upp en tillväxt på runt 5 procent och EU-blocket 3,6 procent.
Osäkrare är att omsättningen skulle växa med 7 procent 2004. Det är väl över den allmänna ekonomiska tillväxten och kräver att företagen plockar marknadsandelar av sina konkurrenter. Utan hjälp av en svagare krona är det långt ifrån självklart.
Mot att förvärvstillväxt hjälper till talar att de mogna branscherna bank, verkstad och skog till stor del är färdigstrukturerade och att det förvärvshungriga låsföretaget Assa Abloy har lagt om strategin till att växa organiskt. Terrorangreppet mot USA gav Securitas ett tillväxtlyft i år men säkerhetsföretaget får svårare att upprepa den tidigare bravaden framöver.
Hennes & Mauritz är det enda större företag som har tillväxten i egna händer. I övrigt finns det gott om jokrar både 2003 och 2004. Teleoperatörerna, Ericsson och Skandia är de mer svåranalyserade.
Välutrustade cyklister
För de cykliska bolagen med stor andel fasta kostnader är läget ett annat. Verkstäderna var förutseende och bantade tidigt bort kapacitet. Atlas Copco, Autoliv, Electrolux, Sandvik, Scania och SKF förväntas alla ha vinstmarginaler på mellan 7 och 11 procent i år. Alla är väl rustade för en konjunkturnedgång. Även skogsbolagen tjänar bra med pengar. De har haft en bra konjunktur och har hög aktivitet i bruken. Baksidan är att möjligheterna att öka produktionen om konjunkturen vänder upp är begränsade.
Ytterligare ett hot mot vinsterna är att produktivitetsförbättringarna försvinner innan de når resultatet och aktieägarna. Under 1990-talet var löntagarna och konsumenterna de stora vinnarna på produktivitetslyftet. Reallöneökningar pressade företagen från kostnadshållet och globalisering och hårdare konkurrens hindrade dem från att höja priserna.
De låga värderingarna på börsen tyder på att placerarna är skeptiska till analytikernas prognoser. En annan tolkning är att de sätter ett mycket högt pris på risk eller att det är realisation på aktier. Sannolikt ligger sanningen någonstans mitt emellan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.