Lugn börsöppning väntas

Stockholmsbörsen väntas få en lugn inledning på handelsdagen med fortsatt fokus på dagens delårsrapporter. Europaterminerna pekar på en neutral börsutveckling alternativt svagt stigande index.

De amerikanska börserna utvecklades sidledes under gårdagen och de asiatiska börserna backade ytterligare i dag, med press på bank- och råvarusektorn. Kina firar fortsatt nyår med stängda marknader.

Statistik från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln ökade med 3,0 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Motsvarande utfall för försäljningen i skobutikerna visar en ökning med 8,8 procent.

”Snön och kylan som slog till under månaden lyfte försäljningen för modehandeln”, konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil. Detta trots en svag inledning och en försäljningsdag mindre.

På rapportfronten lämnade försvarskoncernen Saab en rapport som slog analytikernas förväntningar på både omsättning och nettoresultat. Utdelningen var i linje med förväntningarna. Bolaget bedömer att försäljningstillväxten under 2016 kommer att vara ”i linje med Saabs långsiktiga finansiella mål: en årlig organisk tillväxt på 5 procent”. 2015 var den organiska tillväxten 11 procent.

Förpackningspappers- och massaproducenten Billerud Korsnäs spår att efterfrågan och orderläget i första kvartalet blir ”stabilt”. Kvartalssiffrorna för fjärde kvartalet var i linje eller något under analytikernas förväntningar.

Ica:s försäljning och nettoresultat för det fjärde kvartalet översteg analytikerförväntningarna medan det justerade rörelseresultatet och blev 12 procent sämre än väntat.

Ica-Gruppen ser en skärpt konkurrenssituation på bolagets marknader där Ica Sverige under det andra halvåret för första gången på länge tappar marknadsandelar, uppger bolaget.

Rapporter har också inkommit från 2E Group, BE Group, Concentric, IFS, Kambi, Knowit, Millicom, Nederman, Nordax, Ortivus, Prevas, Unibet och Vostok New Ventures.

Senare under dagen väntas rapporter från Beijer Ref, Bredband2, Formpipe, IAR Systems, Lidds och Novestra.

Bland övriga bolagsnyheter noteras att Balder förvärvar 49 procent av det danska projektutvecklingsbolaget Sjaelsö Management. Ingen köpesumma meddelas.

Snusbolaget Swedish Matchs intressebolag STG noteras på Köpenhamnsbörsen i dag till en teckningskurs om 100 danska kronor.

Affärsvärlden ger köpråd till Autoliv med en riktkurs på 1.050 kronor på ett års sikt. Aktieägare i SJR uppmanas ta hem vinsten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco