Magdalena Andersson utesluter inte Natomedlemskap – ny säkerhetspolitisk analys på gång

Rysslands invasion av Ukraina har ökat debatten kring ett potentiellt svenskt Natomedlemskap. Sveriges statsminister Magdalena Andersson sade i en intervju med SVT under gårdagen att hon nu inte utesluter ett medlemskap framöver, eftersom förändrade geopolitiska situationer kräver nya analyser.
Magdalena Andersson utesluter inte Natomedlemskap – ny säkerhetspolitisk analys på gång - Belgium Sweden EU
Magdalena Andersson. Foto: Johanna Geron/Pool Photo via AP/TT
Regeringen är för närvarande i färd med att genomföra en uppdaterad säkerhetspolitisk analys och statsministern förklarade att ett eventuellt beslut måste baseras på vad som är bäst för Sverige.

”Vi kan konstatera att alliansfriheten har tjänat Sverige väl, det har hållit oss utanför konflikter, men när den säkerhetspolitiska kartan ritas om behöver man göra en uppdaterad analys och fatta beslut utifrån den”, fortsätter Andersson.

Magdalena Anderssons uttalande till SVT kan enligt den inrikespolitiska kommentatorn Mats Knutson dels uppfattas som att regeringen är på väg att ändra sig i frågan, eller att det bara är ett politiskt spel inför det stundande valet i höst.

Sedan tidigare har Andersson tagit tydligt avstånd från ett eventuellt Natomedlemskap, något hon fått både nationell och internationell kritik för.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.