Stockholmsbörsen
Mäklarchef: Börsen håller på att bottna ur – det är absolut köpläge för långsiktiga
Många gånger kan det som investerare vara svårt att orientera sig under rapportperioder. Just denna rapportperiod har kursreaktionerna dessutom varit väldigt kraftiga, särskilt nedåt, enligt experter som Afv talat med.
Erik Pensers mäklarchef Oskar Ekman menar att de stora svängningarna delvis har att göra med att aktierna i många fall “är överägda”.
“Många gånger sitter investerare i bolag och har gjort det under en längre period. Men senaste tiden har bolagen redovisat svaga rapporter flera kvartal i rad. Till slut går det för långt och man överger bolaget och då skapas ett utflöde. En förvaltare kanske väljer att sälja ut en position och sedan får du ketchupeffekt på det och kursen rasar”, resonerar Oskar Ekman.
Tecken på urbottnad börs
Mäklarchefen pekar på att kvartalsrapporterna i stort kommit in starkt, men att siffrorna inte riktigt räcker i förhållande till förväntningarna för att skapa positiva kursreaktioner.
Börsen idag
“Det är väldigt svårt att övertyga resultatmässigt för bolagen och investerare letar efter de få svaga komponenterna i rapporterna och tar fasta på dem. Se bara på de mindre bolagen som rapporterat – de åker rakt ned i backen.”
Det vi nu ser på marknaden är typiska symptom på en börs som håller på att bottna ur, framhåller mäklarchefen.
“Aktiekurserna är till stor del frikopplade från bolagen.”
Fundamentalt ser det alltså ganska bra ut och kursreaktionerna är överdrivet negativa – innebär det ett bra läge för långsiktiga investerare att köpa?
“Absolut är det så. De mindre bolagen, som vi särskilt tittar på, har lite glömts bort och där finns flera bolag vi tycker om. De är lönsamma med starka kassaflöden och handlas till låga P/E-tal. Det är helt galet att marknaden missar många av dessa bolag – man pratar inte om dem överhuvudtaget.”
Oskar Ekman exemplifierar med det sett till börsvärde mindre bolaget Elanders, som handlas till ensiffrigt P/E-tal.
“Elanders är lägre värderade i dag än när det var en ren tryckeriverksamhet. Direktavkastningen är stabil och bolaget redovisar starka kassaflöden.”
Alla aktierekommendationer
I dagsläget är Elanders ett av de ledande företagen i världen inom globala lösningar för “supply chain management” och logistik, berättar Ekman.
I samband med Elanders kvartalsrapport nyligen dök aktiekursen. Det trots att rapporten fundamentalt såg ganska bra ut, enligt mäklarchefen. Aktien handlas by klart lägre än innan rapporten kablades ut. Även om bolaget ser fundamental attraktivt ut håller sig därmed Oskar Ekman borta från bolaget, då det är i linje med hans strategi.
Noterbart är att Elanders är hyfsat högt skuldsatta och att räntekostnaderna var dubbelt så höga i det tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol.
“Jag vill att bolagen ska reagera positivt på sina rapporter. Annars tänker jag inte köpa dem, även om de fundamentalt ser billiga ut. För att om marknaden reagerar oerhört negativt kommer det ta tid innan den psykologiska effekten, alltså kvittot på rapporten, PEAD tonar ut. Man vill inte jobba emot PEAD. Då får man ha en annan strategi i de bolag som reagerar negativt om man gillar dem.”
Kursreaktionen är det intressanta
PEAD står för “Post earnings announcement drift” och handlar om hur en aktie agerar vid ett informationstillfälle, exempelvis kvartalsrapport. Om aktien stiger efter rapporten innebär det att aktien troligen kommer fortsätta uppåt “i flera veckor eller också månader”, och vice versa om den backar på rapport. Då tenderar den att fortsätta falla.
“Jag tittar på rapportreaktionen. Det är det viktiga. Det finns bolag som handlats upp trots flera negativa faktorer – men som uppenbarligen överraskar marknaden positivt. Reaktionen är ju kvittot på vad marknaden tycker”, säger Oskar Ekman och fortsätter:
“Om kvartalssiffrorna var bättre eller sämre än förväntat spelar ingen större roll. Jag är mer intresserad av att se hur aktiepriset förändras på information.”
Mäklarchefen slår ett slag för nätmäklaren Nordnet och som agerar ett bra exempel på när PEAD-fenomenet slår ut åt det positiva hållet. Aktien stängde 6% högre på rapportdagen, efter att ha redovisat en stark rapport.
“Aktien steg som mest 10% under rapportdagen så reaktionen var positiv från marknaden.”
Nordnet handlas nu några procent högre än innan rapportsläppet.
“Fenomenet PEAD ska inte underskattas och gäller för investerare oavsett investeringshorsiont. Rapportreaktionen ligger till grund för aktiens utveckling framåt – jag förvånas av att inte fler investerare använder sig av PEAD”, säger Oskar Ekman.
höga multiplar innebär hög risk
På frågan om vad investerare bör undvika i rådande börsklimat konstaterar mäklarchefen att det är särskilt hög risk i bolag som historiskt handlats till höga multiplar.
“Jag tror man ska vara försiktig med bolag som handlas till höga multiplar, säg med ett P/E-tal på 30 till 50. Det har aldrig varit så jobbigt för börsbolag med så hög värdering att vara på börsen som nu. Marknaden kommer inte vara förlåtande om dessa bolag inte levererar.”
Han lyfter värmepumpsbolaget Nibe som ett exempel där P/E-talet förändrats det senaste åren.
“Ett typiskt sådant bolag som har gått från en värdering på 50 gånger vinsten till under 25 nu.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.