Maktpremien ökar i Ericsson

Skillnaden mellan Ericssons A- och B-aktie är rekordstor, nära 40 procent. Det innebär att marknaden räknar med en ordentlig kompensation till A-aktieägarna i den uppgörelse som väntas inom kort. Samtidigt reses nya krav på att röstskillnaden ska slopas helt och att Investors VD Marcus Wallenberg ska lämna styrelsen.

– När det gått så dåligt som det gjort för Ericsson måste man ställa sig frågan om inte även delar av styrelsen behöver bytas ut, säger aktieägaren Einar Hellbom, som för fjärde året i rad driver frågan om lika rösträtt för A- och B-aktier.

En arbetsgrupp inom Ericssons styrelse arbetar för närvarande med att ta fram ett förslag till bolagsstämman om hur maktfördelningen mellan A- och B-aktier kan se ut. I dag är den ju en på tusen röster mellan A- och B-aktier, vilket många aktieägare ansett vara fel eftersom kapitalmässigt stora ägare ändå inte har någon möjlighet att utöva någon makt över bolaget.

KNEPIGT: Claes Dahlbäck är med i fembollen som ska lösa röstfrågan.

Arbetet leds av ordförande Michael Treschow och där ingår också Investors Claes Dahlbäck, Industrivärdens Anders Nyrén, Alectas Lars Otterbeck och Roburs VD Anders Ek. Gruppen har kommit överens om att en förändring av röstskillnaden till 1/10 vore bra. Men när det gäller eventuell kompensation till A-aktieägarna har positionerna varit låsta. Fondernas utgångspunkt har varit noll kronor.

Före bolagsstämman
Men en lösning kommer innbära att A-aktieägarna får ordentligt betalt, i alla fall om marknadens spekulanter får rätt. De senaste veckorna har skillnaden mellan A – och B-aktierna ökat och är nu närmare 40 procent, vilket är rekordhögt.

Förslaget ska enligt gruppen “läggas fram i god tid innan stämman”, vilket innebär att en lösning rycker närmare. Stämman hålls i mars.

Vinnare på maktrallyt är förstås Ericsson båda storägare Investor och Industrivärden som äger 256 miljoner respektive 186 miljoner av de totalt drygt 600 miljonerna A-aktier.

Vinnare är också fondkomissionären Hagströmer & Qviberg som sedan hösten 2001 spekulerat i skillnaden i värde mellan A- och B-aktie. Bolaget började då köpa på sig A-aktier och samtidigt sälja B-aktier.

– I och med att vi sålde våra B-aktier och samtidigt köpte A-aktier kunde vi för en spottstyver få 1 procent av det totala antalet röster i Ericsson. När vi började vikta om så var det egentligen inte någon skillnad i pris mellan aktieslagen, men vi ansåg att det borde vara det. Först förra våren kom diskussionen igång om att maktfördelningen mellan aktieslagen skulle ändras, vilket var till vår fördel, skillnaden i pris mellan aktierna har ju ökat markant, säger Patrik Enblad.

Riktad nyemission?
HQ har idag sålt av A-aktierna och köpt tillbaka B-aktierna och därmed realiserat vinsten.

Exakt hur A-aktieägarna ska ersättas är en knäckfråga.

Einar Hellbom, småsparare i Ericsson, driver för fjärde året i rad frågan om att A- och B-aktier ska vara värda lika mycket.
Återigen har han lämnat in en skrivelse till bolaget inför bolagsstämman senare i vår.

Han anser att A-aktieägarna kompenseras på basis av börskurserna i form av en riktad emission med B-aktier till A-aktieägarna.

Samtidigt kräver han att Marcus Wallenberg lämnar sin plats i Ericssons styrelse.

– Marcus Wallenberg har tillsammans med andra i styrelsen varit ansvarig för flytten av huvudkontoret till London och utläggning av produktionen på Flextronix, vilket inte visat sig vara några bra beslut. Han har använt sin makt och bör ställas till svars för det. Han kan sitta kvar på grund av Investors stora post A-aktier, säger Einar Hellbom.

I slutet på förra året meddelade Industrivärdens ordförande Tom Hedelius att han lämnar Ericssons styrelse på stämman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.