”Man måste vara realist”

Coelis fondförvaltare Christian Voboril diskuterar utvecklingen under 2016, intressanta innehav samt svenska banker.


Hur länge har du ansvarat för fonderna?

– Sedan de startade, vilket var i juni 2012 för Select Sverige och november 2014 för Sverige Lux.


Vad har fonderna för inriktning?

– Båda är koncentrerade och aktivt förvaltade fonder som investerar huvudsakligen i stora och medelstora svenska bolag. I Select siktar vi på att ha 10–15 innehav och i Lux 20–25. I dagsläget ligger vi på 15 respektive 24.


Vad tycker du är fördelen med att ha ett mer begränsat antal innehav?

– I grunden tycker vi att man, om man ska kunna ta betalt för förvaltningen, måste ha tydliga ställningstaganden så att man kan vara bättre än både index och konkurrenterna. Bredare fonder med 70–80 innehav kommer i längden bara att utvecklas ungefär som index. Och då kan man lika gärna köpa en billig indexfond i stället.


Vilka kriterier tittar ni på när ni väljer innehav?

– Det finns två vägar in för oss. Ofta har vi något slags makrotema som visar vilka branscher som är gynnsamma att gå in i. Sedan fokuserar vi på att hitta kvalitets­bolag med sund affärsmodell, stark balans­räkning, stabila kassaflöden och utdelningar samt uthålliga konkurrensfördelar som ger en långsiktigt stabil tillväxtpotential.


Vilka är era viktigaste innehav just nu?

– Vi är jämnviktade och har ungefär lika stora innehav i alla bolag som vi investerat i. Men ett bolag som jag kan nämna är ­Autoliv som vi tog in efter rapporten. Det är ett välskött företag med bra tillväxt där vi också ser möjligheter till en positiv utveckling under de närmaste åren. Tidigare var vi skeptiska till banker och var inte ­investerade i dem alls, men nu har vi faktiskt gått in i bland annat SEB. Mycket av det vi tyckte var negativt med bank­sektorn har kommit upp till ytan nu och värderingarna har kommit ner till väsentligt mer rimliga nivåer. Ett ­annat intressant innehav är den danska försäkringskoncernen Tryg – sakförsäkring är en bra verksamhet som också är ganska ocyklisk. Tryg delar ut ungefär 5 procent, samtidigt finns det ett återköpsprogram på cirka en miljard som innebär att direktavkastningen ligger kring 8 procent. Det är ett mycket bra bolag att ha i portföljen.


Hur gick det för fonderna under 2015?

– Egentligen gick det ganska bra i absoluta termer, men det var vårt sämsta år någonsin och för första gången slog vi inte index. Vi var helt enkelt som snittet av Sverigefonderna. Men hittills har vi slagit index med ungefär 6 procent årligen. I fjol hade vi lite för stor verkstadsexponering, och det som gick bra 2015 var ju småbolag, som vi huvudsakligen inte investerar i. Med vår filosofi blir det svårt att pricka in de här bolagen som går 200 procent på ett år, vi kommer in i en mer mogen fas. Men vi är övertygade om att det ändå över tid är ett bättre sätt att förvalta pengar. Förvaltning handlar om tid och inte tajming.


Vad tror ni om utvecklingen under 2016?

– Vi räknar med att det blir extremt skakigt. Inklusive utdelningar räknar vi med en uppgång på 5–6 procent. Det finns många frågetecken kring konjunkturutvecklingen och vinstnivåerna tycker jag inte motiverar någon större uppgång än så. Ingen skulle bli lyckligare än jag om vinsterna steg mer, men man måste vara realist. Det finns alltför många obotliga optimister.


Var placerar du dina egna pengar?

– Jag har en lite för stor exponering mot Stockholms bostadsmarknad. I övrigt placerar jag ungefär som fonderna, och så har jag en del i Coelis räntefond.

Av: Erik Aronsson

Christian Voboril

Förvaltar: Coeli Sverige Lux och Coeli Select Sverige.

Förvaltat kapital: 200 Mkr i Sverige Lux och 600 Mkr i Select Sverige.

Utveckling under 2015: +8 respektive +6 procent.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF