Maria Rankka: Jag är ganska hårdkokt

Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, är en av medlemmarna i juryn för Årets Ledare. Hon var tidigare vd för tankesmedjan Timbro och är medförfattare till nya boken Uppdrag Förändring. För Affärsvärlden berättar hon om sin syn på ledarskap.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en ledare?

– Generellt tycker jag det är viktigt att kombinera en egen stark uppfattning med en förmåga att ta in andras. Man måste också ha en intuitiv känsla för när man ska lyssna på andra och när man inte ska göra det.

Kan man lära sig att bli en bra ledare?

– Väldigt många ledaregenskaper går att träna upp, men en riktigt bra ledare har förmodligen en gnutta talang med sig i bagaget. I mitt egna ledarskap har jag haft ett självreflekterande förhållningssätt.

– Man är inte världsbäst på allt från början, men man måste vilja lära sig, ta hjälp av andra och ha en pågående inre dialog om det som går bra och inte.

Hur gör du för att inspirera medarbetare?

– Jag är nog mig själv i rätt hög utsträckning. Jag är ingen insmilande person, jag är ganska hårdkokt.

Maria Rankka säger att hon i grunden är positiv, men att den inre stressen ibland kan få bägaren att rinna över.

– Ju mer stress desto vresigare är jag. En inre stress påverkar mitt välbefinnande. Men det har blivit bättre med åren.

Hur duktig är du på att delegera?

– Ganska duktig. Om man ska hinna med mycket saker är det helt nödvändigt. Men sen betyder att delegera inte att man släpper kontrollen helt, inte heller att man inte ska lägga sig i detaljer. Men man måste förstå när man ska göra det och inte.

Hur mycket styr du?

– Jag har varit på Handelskammaren i sju år. Jag har satt en stor prägel på verksamheten, men numera görs saker som knappt ens passerar mig. Förr hade jag ett starkare grepp om allt vi gjorde. Det är tillfredställande att se hur organisationen levererar utan min inblandning.

Vad var avgörande för att få till förändringar?

– Det handlade om att staka ut en tydlig riktning, att förankra den i styrelsen och att ha backning i styrelse hela tiden.

– Nu uppfattas jag inte som kontroversiell längre,men i börjanvar jag inte omtyckt. Då var det avgörande att styrelsen backade upp mig.

Förändringar tar lång tid, längre tid än vad Maria Rankka var beredd på.

– Inte minst tar det tid att förändra en kultur. Därför var det viktigt att också skapa snabba resultat. Det kunde vara små saker som visade vart vi skulle. Vi plockade lågt hängande frukt som gjorde att vi sedan kunde arbeta vidare på djupet. En annan faktor som är viktigt för att få till förändringar är nämligen uthållighet.

Finns det något du skulle gjort annorlunda?

– Jag körde ensam för länge. Det gick ut över organisationen och ut över för mig själv. Nästa gång kommer jag direkt att börja bygga ett team som tror på förändringen och som tillsammans kan driva den. Ett team som får rätt förutsättningar är bättre än en enda person, alla dagar i veckan.

Hur gör du med anställda som är negativa till förändring?

– Medarbetarna fördelar sig kring en normalfördelningskurva. Det stora flertalet är svagt positiva eller svagt negativa, men ändå har man som ledare ofta fokus på extremgrupperna. Det hade nog varit mer produktivt att inte fokusera så mycket på dem.

– Men man ska också vara medveten om att det är viktigt att ha kritiska personer i organisationen. Då tvingas man ha bra argument.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt över det jag åstadkommit på Handelskammaren. Styrelsen var modig som utnämnde mig som vd.

Hur gör du för att balansera olika människors vilja i en organisation?

– Jag förklarar varför jag fattar det ena eller andra beslutet. Jag är inte rädd för att fatta beslut. De första åren var det mycket turbulens internt, folk var missnöjda. Men nu upplever jag inte att det är så. Det finns ingen missnöjes- eller överkördhetskultur.

Har du någonsin fattat kontroversiella beslut och sen upptäckt att det varit fel?

– Jag har fattat mängder med beslut som jag behövt ändra eller kalibrera.

– De stora strategiska besluten som vi har fattat har visat sig vara rätt, men vi har gått vidare med enstaka projekt som var feltänkta.

– Om man inte gjort det har man antingen fattat för få beslut eller varit för feg.

Maria Rankka uppehåller sig inte vid sådana felsteg.

– Att göra ett misstag är inte så farligt, så länge man inte gör om det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.