Matematik stoppar bränder

En ny bevakningsteknik från Göteborg kan minska risken för förödande skolbränder. Hemligheten ligger i självlärande algoritmer som gör att kameran själv förstår när den ska larma. Samtidigt skyddas integriteten.

En grupp ungdomar samlas på skolgården runt midnatt. De blir allt mer berusade, hetsar varandra och till sist åker tändarna fram. Men innan skolbranden är ett faktum har kameran förstått att något allvarligt är i görningen och larmat. Väktare är redan på väg.

– Vi vill arbeta förebyggande med bränder och skadegörelse. Efteråt är det för sent, säger Johnny Berlic, vd och medgrundare på Mindmancer i Göteborg.

Företaget grundades 2006 kring algoritmer för avancerad bildigenkänning och artificiell intelligens som utvecklats på Chalmers. I dag har företaget gjort 50 installationer, varav drygt hälften på skolor.

Företagets programvara analyserar det kameran “ser” i realtid. Den upptäcker och följer alla objekt i det bevakade området. Men personerna kan maskeras kraftigt för att skydda integriteten. Ytor som inte får bevakas kan dessutom döljas av “virtuella väggar”. Allt bakom väggen blir osynligt för kameran, medan det som är framför syns.

När programvaran tycker att något verkar misstänkt så larmas en larmcentral, som bedömer om väktare ska sändas ut. Skulle det vara ett falsklarm, som rådjur i stället för ligister, så återmatas informationen. Sedan lär sig algoritmerna att ignorera rådjur i fortsättningen.

Betalningsmodellen visar att Mindmancer litar på sina algoritmer.

– Vi tar alla kostnader för falsklarm och låter användaren betala en fast avgift. För en skolgård tar vi 995 kronor per månad, säger Johnny Berlic.

Konceptet har fått fastighetsbolaget Sisab att installera tekniken på cirka 25 skolor i Stockholms kommun under året.

– Skadegörelse och framför allt bränder kostar oss stora summor. Den här realtids-tittningen gör att vi kan förhindra att något händer, säger Olle Åberg, regionchef på Sisab.

Skadegörelsen har också minskat kraftigt, även om Sisab inte är säkra på om det beror på tekniken eller på skyltarna som visar att området är bevakat.

Mindmancers andra stora kundgrupp är byggarbetsplatser och tekniken används även bland annat på Göteborg City Airport.

För att ytterligare stärka försäljningen tog företaget in fem miljoner kronor under sommaren. Nu ska partnerskapen med larm- och kamerainstallatörer stärkas, och produkterna ska vidareutvecklas.

– Snart lanserar vi en produkt som känner igen eldslågor också, säger Johnny Berlic.

Charlotta von Schultz

charlotta.vonschultz@nyteknik.se

Mindmancer

Ort: Göteborg.

Grundades: 2006.

Antal anställda: 7.

Riskkapital: 12 mkr.

Ägare: Coach & Capital, Chalmers Innovation Seed Fund, Chalmers Innovation, Sätila Holding, Start Invest, Innovationsbron och affärsänglar.

Omsättning 2008/2009:

425 000 kronor

Beräknad omsättning 2009: 3 miljoner.

Fakta skolbränder

Cirka 500 skolor brinner varje år i Sverige.

Hälften av bränderna bedöms vara anlagda.

Skolbränder kostar en halv miljard kronor om året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.