Max Matthiessen: Volatilitet skapar möjligheter

September har bjudit på en mer volatil marknad, men enligt Max Matthiessen ska volatiliteten ses som vinsthemtagningar efter en lång korrektionslös uppgång, snarare än början på en större nedgång.
Jon Arnell ser den nuvarande volatiliteten som en möjlighet.
Jon Arnell ser den nuvarande volatiliteten som en möjlighet. Foto: Max Matthiessen och Henrik Montgomery/TT

Samtidigt som deltavarianten lett till svagare återhämtning har flaskhalsar i produktion och osäkerhet kring regulatoriska förändringar i den kinesiska ekonomin skapat oro på börserna. Dessutom har den krisande kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande seglat upp som ett stort orosmoln. Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell skriver dock i sin senaste makrorapport att det handlar om tidigare kända faktorer i marknaden. Därför ska volatiliteten ”snarare ses som vinsthemtagningar efter en lång korrektionslös uppgång än starten på en större nedgång”.

I linje med historiska säsongsmönster väntas dock volatiliteten fortsätta kortsiktigt.

”Volatilitet skapar snarare möjligheter och justerar excesser i delar av marknaderna värderingsmässigt. Vi befinner oss i en ekonomisk expansion och har en positiv vinstutveckling, vilket i grunden ger stöd till aktier och föranleder en fortsatt positiv syn på tillgångsslaget”, skriver han.

Sparekonomen: Nu vänder spararna blicken mot Japan

Vidare ökar Max Matthiessen sin exponering mot brittiska- och japanska aktier på värderingsgrunder. Den brittiska marknaden anses få stöd av ett ökat antal företagsaffärer, stigande vinster och fortsatta aktieåterköp. Vad gäller den japanska marknaden ses ökad ekonomisk aktivitet vid slutet av året. Detta som resultat av minskade covid-restriktioner och fortsatt vaccinutrullning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.