Max Mittereggers Gladiator ökar i Alligator

Investmentbolaget Öresund ser ut att ha sålt alla sina aktier, motsvarande 2,3 procent, i forskningsbolaget Alligator under augusti. Samtidigt har hedgefonden Gladiator, med Max Mitteregger i spetsen, gått åt andra hållet och ökat med lika mycket.

Det framgår av ägardatatjänsten Holdings sammanställning för augusti.

Gladiator har ökat från 1,4 till 3,7 procent, bekräftar fonden för Direkt.

Ökningen skedde efter Alligator sent på börsdagen den 20 augusti meddelande att bolaget tecknat ett licensavtal med Biotheus i Kina. Licensavtalet innebär att Biotheus erhåller kinesiska rättigheter till en antikropp från antikroppsbiblioteket Alligator-Gold. Aktien backade nästan 7 procent påföljande dag.

”Alligator blev nog lite väl hårt straffade i slutet av augusti. I samband med den negativa nyheten och kursfallet skedde en del insiderköp som gick obemärkt förbi tycker jag”, skriver Max Mitteregger i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt och han syftar sannolikt på att styrelseledamoten, och storägaren, Jonas Sjögren köpte 100.000 aktier för 1,1 miljoner kronor den 23 augusti. Alligators vd och finanschef gjorde mindre insynsköp samma dag.

Öresund var för övrigt en av tre ankarinvesterare när Alligator börsnoterades i slutet av 2016. Investmentbolaget åtog sig att teckna för 50 miljoner kronor och Öresunds innehav har bara gjord mindre förändringar av innehavet sedan dess. Investmentbolaget vill inte kommentera statistiken.

”Vi kommenterar inget annat än vad man kan läsa ur ägarförteckningar, våra topp tio innehav i substansrapporter/kvartalsrapporter samt flaggningar”, skriver Öresund vd Nicklas Paulsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Noterbart är att SEB Enskilda i slutet av augusti mäklade internt en storpost om cirka 1,55 miljoner aktier i Alligator, ungefär lika mycket som Öresund och Gladiator minskat respektive ökat.

Den affären gjordes till ett pris om 10:80 kronor per aktie. Teckningskursen i emission i samband med noteringen för snart tre år sedan låg på 32:50 kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.