Mellby Gård: Jättetråkigt att aktien rasar – men Roger Akelius är en fantastisk person

"Roger Akelius är en fantastisk person som brinner för utbildningsfrågor, och balansen mellan kommersiellt och filantropiskt kommer att utkristalliseras".
Det säger Mellby Gårds VD Johan Andersson till Afv efter jätteförsäljningen i Academedia.
Mellby Gård: Jättetråkigt att aktien rasar – men Roger Akelius är en fantastisk person - Rune Andersson, Mellby Gård
Johan och Rune Andersson. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Roger Akelius blir största ägare i Academedia om köpet av Mellby Gård godkänns av berörda myndigheter. Därmed blir fastighetsmiljardären delägare till över 700 skolor.

Säljaren Mellby Gårds VD Johan Andersson säger till Afv att han känner sig “trygg med att det är en bra huvudägare som kommer ta vid”.

Priset per aktie för Mellby Gårds 25,8 miljoner aktier – motsvarande drygt 24% av Academedia – var 65 kronor styck. Det motsvarar en premie om 23% jämfört med stängningskursen samma dag som köpet aviserades.

“Vi förhandlade inte kring budet på något sätt. När vi mottog budet var det i stället viktigt för oss att lära känna motparten – vilket vi gjort”, säger Johan Andersson.

Så gick affären till

Det var i januari som Roger Akelius bjöd ner Rune och Johan Andersson till den spanska solkusten.

“Vi spenderade en tid tillsammans i Spanien. Det var väldigt intressant. Vi åt middag, bacalao som jag nu har lärt mig betyder torsk, för att dagen efter prata om allt möjligt. Det viktiga för oss var att lära känna Roger och hans ambitioner som till mångt och mycket grundade sig i vad han vill göra inom utbildningsområdet”, säger Johan Andersson och fortsätter:

“Dels har han ett filantropiskt anslag får man säga. Han har ju ett samarbete med Göteborg och Chalmers. Han vill bygga ett matematikcentrum och så vidare. Roger brinner verkligen för dessa frågor.”

Roger Akelius gillar också det faktum att Academedia har verksamhet i flera länder och fastighetsmiljardären har för avsikt att fortsätta den internationella resan, säger Johan Andersson vidare.

Mellby Gård
Mellby Gårds Johan och Rune Andersson. Foto: Suvad Mrkonjic

I en intervju med Dagens industri har Roger Akelius sagt att Academedia inte borde ge någon utdelning till aktieägare.

“För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”, sa han till tidningen.

Dessutom påpekade fastighetsmiljardären att han ser investeringen i Academedia som en “donation”.

Min känsla är att Mellby Gård tycker det är viktigt med friskolor som skapar aktieägarvärde och att utdelning till aktieägare är viktigt. Men nu säljer ni till en ägare med en annan inställning, som dessutom tycks se på detta filantropiskt?

“Vi har varit delägare i Academedia i 7-8 år och redan när vi klev in som aktieägare var vi tydliga med devisen: ‘hjärta och hjärna’. Vi går in i det här för vi känner en passion kring utbildning, tänkte vi. Sedan är det ett börsnoterat företag så vi har varit noga med att detta ska drivas på kommersiella grunder. Det har alltid funnits en dynamik, en fråga kring det här med utdelning och vi har inte alltid varit överens med medaktieägarna i frågan. Det finns de som velat se väldigt hög direktavkastning och höga utdelningar. Där har vi varit lite mer återhållsamma”, säger Johan Andersson.

Mellby Gård-VD:n fortsätter:

“Men jag har full respekt för att man kanske hellre vill göra investeringar i bolaget än att dela ut pengar till aktieägare. Vi hade inte sålt vår post om vi inte känt oss trygga med den nya huvudägaren. Vi tycker att Roger Akelius är en fantastisk person som brinner för dessa frågor, och balansen mellan kommersiellt och filantropiskt kommer att utkristalliseras.”

“Jättetråkigt” att aktien rasar

Johan Andersson tycker det är “jättetråkigt” att aktien i Academedia faller närmare 8% under eftermiddagen till 49 kr.

“Jag tänkte mig att görs en affär på 65 kronor per aktie vore det rimligt att aktien går upp till den nivån, nu blev det precis tvärtom. Jag tror det är viktigt för övriga aktieägare som drabbas av det här att veta att vi fick ett bud, och ska man ta huvudägaransvaret i ett bolag får man betala en premie. Vi har inte förhandlat budet”, säger han.

Roger Akelius har också pratat om att han vill ha fler lärare per elever, vilket skulle öka kostnaderna tydligt. Dessutom förespråkar han strypt utdelning. Är det inte bättre att Academedia i sådant fall verkar i onoterad miljö?

“Det blir en lek med ord och att man försöker tolka saker och ting. Vad menar man med filantropi? Det får Roger svara för. Men jag tycker inte att det alltid är fel att vara aktieägare i ett bolag som inte delar ut pengar till ägarna. Är investeringen en value play eller en yield play? Ska man sikta på direktavkastning eller på att bygga stora värden och låta bli utdelning?” säger Johan Andersson och fortsätter resonemanget:

“Jag tycker inte att svaret på den frågan är självklar. I en aktieportfölj, vilket man ser i Mellby Gårds, så kan det vara bra att ha en kombination med bolag som ger årlig avkastning och sedan bolag som kräver kapital där man kan allokera kapital på ett bra sätt. Det är upp till varje aktieägare att göra en bedömning vad som är rätt och fel i detta läge.”

Borde inte Roger Akelius köpa ut hela bolaget givet hans ambitioner?

“Det är Roger Akelius som får kommentera balansen mellan att vara huvudägare eller köpa ut hela bolaget. Vi träffade honom och fick ett väldigt gott intryck av honom och vad han vill göra inom ramen för utbildning.”

Roger Akelius i naturen
Roger Akelius. Foto: Privat

Ska investera 1,7 miljarder

Academedias kursfacit har genom åren inte varit det bästa. Är det en av anledningarna till att ni väljer att sälja?

“Vi har inte riktigt tänkt i de banorna. Börskursen har kanske inte rosat marknaden. Troligen mycket på grund av att den politiska retoriken kring friskolors vinst har legat som en våt filt över aktien. Men vi har inte brytt oss så mycket om det. Academedia har ju varit ett intressebolag för oss. Bolaget har presterat väl operationellt vilket varit det viktigaste för oss.”

På fem års sikt är Academedia-aktien ned 7%.

“I snitt har aktien genererat oss en årlig avkastning om mellan 5-10% så länge vi varit ägare. Det bokförda värdet i våra böcker på Academedia är högre än börskursen. Jag tror att priset på just 65 kronor aktie motsvarar det bokförda värdet ganska exakt. Det kan till och med bli en viss nedskrivning i våra böcker när vi summerar denna affär”, säger Johan Andersson.

Affären ger Mellby Gård 1,7 mdr kr. Pengarna ska användas för investeringar i de egna bolagen.

“Primärt i Kappahl, men också i Roxtec, Feralco och Aros Kapital. Tidigare har vi inte känt av behovet av pengar men i och med denna affär blir det ett välkommet kapitaltillskott. Men redan några veckor innan julen 2023 beslöt vi om att göra dessa, större investeringar. Vi hade då inga planer på att sälja Academedia”.

I somras köpte Mellby Gård aktier i Duni vilket utlöste ett budpliktsbud på bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.