Miljardärens drag: Ger 6,60 kr per aktie för Lipum

Kort efter att Lipum annonserade sin företrädesemission på 187 Mkr klev Thomas Eldered över gränsen för budpliktsbud. Budet ligger på 6,60 kr per aktie.
Miljardärens drag: Ger 6,60 kr per aktie för Lipum - Thomas Eldered Lipum

Lipum vill ta in 187 Mkr i en företrädesemission av aktier.

Miljardären och biotechinvesteraren Thomas Eldered har via bolaget Flerie Invest åtagit sig att teckna 32% av emissionen, och begärde även undantag från budpliktsbud hos Aktiemarknadsnämnden eftersom han efter emissionen skulle kunna inneha över 50% av aktierna i Lipum. Ett undantag som beviljades.

Flerie hade sedan tidigare beviljats ett sådant undantag i samband med att Lipum genomförde en företrädesemission i mitten av 2023. Det var villkorat av att inga fler aktier förvärvades efter att den emissionen var slutförd. Trots ovanstående valde Flerie Invest att köpa 859 aktier kort efter emissionsbeskedet, vilket utlöst budplikt.

Detta sker parallellt med att företrädesemissionen ska genomföras.

Flerie Invest har lämnat ett budpliktserbjudande på 6,60 kr per aktie till ägarna i Lipum.

”Flerie Invest meddelar att de inte har någon ambition att förvärva Lipum vilket också den negativa budpremien vittnar om”, skriver Afv i en kommentar om budet. 

Acceptperioden för erbjudandet löper från och med 7 mars 2024 och avslutas runt den 4 april 2024. Nuvarande börskurs står i 6,80 kr. Teckningskursen i emissionen är satt till 6,70 kr per aktie.

Lipum kommer utvärdera erbjudandet och återkomma med ett uttalande om det innan accepttiden gått ut.

Det har inte meddelats om, eller hur, budet påverkar företrädesemissionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets