Flaggbyte i Lipums nyemission

Bioteknikbolaget Lipum har släppt prospektet för sin företrädesemission på 187 Mkr. Emissionsguiden noterar att insynspersoner fortsatt inte lämnat några teckningsåtaganden.
Flaggbyte i Lipums nyemission - Thomas Eldered Lipum
Lipum är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 23 april.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Lipums företrädesemission av aktier som kan tillföra bioteknikbolaget 187,2 Mkr före emissionskostnader.

I samband med det hissade vi fyra flaggor:

  • Tveksamma incitament
  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Bristfällig information
  • Aktien handlas ner till teckningskurs

Efter en genomgång av bolagets prospekt byter vi ut en flagga mot en annan. Flaggan ”Bristfällig information” hissades tidigare då det inte fanns någon uppgift om emissionskostnader eller om hur styrelse och ledning skulle agera i emissionen.

I prospektet anges emissionskostnaderna till 11,2 Mkr givet full teckning, vilket motsvarar 6% av emissionsbeloppet. Det finns fortsatt ingen information om huruvida insynspersoner ska teckna aktier i emissionen. Det gör att vi hissar flaggan ”Nyckelpersoners investering”, vars generella motivering lyder:

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

De enda insynspersonerna med ordentliga aktieposter i Lipum är medgrundarna Susanne Lindquist (idag forskningschef) och Olle Hernell (idag ledamot och rådgivare på konsultbasis). De äger aktier i bolaget för drygt 2 Mkr vardera, med en sammanlagd ägarandel på cirka 7%. Därefter är hacket långt ner till VD Ola Sandborgh och ordförande Ulf Björklund som är näst på listan med aktier för drygt 0,1 Mkr vardera.

Ingen insynsperson har lämnat teckningsåtagande eller på annat sätt indikerat sin avsikt att teckna aktier i emissionen. Det är nedslående, särskilt då utspädningen vid fulltecknad emission blir hela 75%. Lipum har inte återkopplat på förfrågan att kommentera flaggan.

INGEN PÅVERKAN FRÅN BUDPLIKTSBUD

Gällande storägaren Thomas Eldereds aktuella budpliktsbud på Lipum framgår i prospektet att budet inte bedöms ha någon påverkan på företrädesemissionens genomförande.

Budet på 6,60 kr per aktie från Eldereds bolag Flerie Invest lades den 6 mars, varpå Lipums styrelse den 20 mars avrådde aktieägarna från att acceptera. Acceptfristen för budet löper ut idag den 4 april men kan komma att förlängas.

Eldered kommer inte kunna tillgodogöra sig teckningsrätter från aktier som han eventuellt förvärvar via budet, eftersom likviddagen i budet är ”omkring den 11 april”. Avstämningsdagen för att (med företräde) ha rätt att delta i emissionen är den 5 april. De aktieägare som accepterar budet kommer därför att erhålla teckningsrätter, snarare än att dessa går till Eldered.

Med en knapp vecka kvar tills teckningsperioden startar (9/4) handlas Lipums aktie i 7,05 kr. Teckningskursen är 6,70 kr och sista dag att teckna är den 23 april.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.