Miljarder borta från Moldaviens banksystem

I slutet av förra året ska tre banker i Moldavien, varav en är statlig, ha varit inblandade i transaktioner där en miljard dollar gått till okända mottagare.

Det skedde bara tre dagar innan parlamentsvalet och summan motsvarar 15 procent av landets BNP. Flertalet utredare har satts att ta reda på vad som inträffat, bland andra det amerikanska konsultföretaget Kroll.

Vissa uppgifter tyder på att delar av summan kan ha gått till ryska bankkonton, något ledaren för landets socialistparti förnekar genom att framhålla offshorekonto som det mest troliga målet för pengarna, skriver AFP.

De tre bankerna, som tillsammans har uppskattningsvis en tredjedel av landets banktillgångar, står nu under kontroll av Moldaviens centralbank. Bankerna har sammanlagt fått motsvarande 700 miljoner dollar i kapital för att undgå att gå omkull, kapital som inte återbetalats vid utsatt tidpunkt.

En talesman för Moldaviens bankväsende uppger att hans övertygelse i frågan är att pengarna inte kommer att hittas och att det istället kommer läggas till den offentliga skulden, en skuld som idag är på 1,7 miljarder dollar.

Moldaviens centralbankschef och direktören för landets bankövervakning har efter att det hela uppdagats fått sparken. Samtidigt misstänker många analytiker att dessa och många andra haft kännedom om det inträffade och även tjänat på det personligen.

Moldaviens valuta tappade 42 procent av sitt värde mellan november och februari. De senaste veckorna har valutan stärkts något även om vissa tycks tro att den saknade miljarden kan vara det som fäller statsbudgeten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.