”Miljardhålet” kan göra att Balder missar flera finansiella mål

Det miljardhål som norska Entras kursfall har orsakat i Balders balansräkning skulle kunna göra att fastighetsbolaget missar flera finansiella mål. Bland annat skulle en nedskrivning av innehavet innebära att man överstiger 50% belåningsgrad.
Collector insider Balder
Erik Selin, VD för Balder. Foto: Tobias Ohls

Igår kunde Afv rapportera att det kan finns enorma hål i både Balders och Castellums balansräkningar, då innehavet i norska Entra behöver skrivas ned rejält efter kursfallet på 62% sedan toppen.

”I Balders bok är det ett hål på ungefär 9,3 mdr kr och i Castellum är det ett hål på 5,2 mdr kronor”, sa Joachim Landström, doktor i redovisning och finansiering.

Nu konstaterar Afv:s analytiker Daniel Zetterberg att Balder skulle missa finansiella mål om värdet på Entra-innehavet skrevs ned.

“Balder bommar redan i dag målet att hålla soliditeten över 40%. Men om Entra-innehavet skulle skrivas ned till sitt marknadsvärde skulle soliditeten falla ytterligare – från 38,9% vid halvårsskiftet till 36,7%. Dessutom skulle belåningsgraden stiga från 49,1% till 50,8% vilket innebär att Balder även skulle misslyckas med sitt mål att hålla belåningsgraden under 50%”, säger han.

Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg.

Är det här oroväckande? 

“Nej, egentligen inte. Dels är det en redovisningseffekt som inte påverkar bolagets kassaflöde eller möjlighet att hantera kommande skuldförfall, och dels så måste det ju vara mycket välkänt på marknaden att det förhåller sig på det här sättet.”

Igår poängterade Landström att det i sådana här fall är viktigt att revisorerna står på sig och ser till att ge en rättvis bild av bolaget. Det instämmer Zetterberg i.

“Den viktiga poängen är att det sätter frågetecken för revisorernas metoder och trovärdighet, snarare än att det skulle medföra några större problem för bolagen”, menar Zetterberg.

Hur skulle Castellum påverkas? 

“Castellum skulle inte påverkas i samma utsträckning om en nedskrivning av Entra-innehavet blev verklighet. Belåningsgraden skulle stiga från 36,9% till 38,1%. En ganska liten förändring och bolaget skulle fortsatt klara det finansiella målet att ligga under 40%.”

Affärsvärlden har sökt Balder för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.