Redovisningsdoktorn: ”Miljardhål i Balder och Castellum – riskerar stämningar”

Det finns enorma hål i Balders och Castellums balansräkningar och innehavet i Entra behöver skrivas ned rejält – annars hotar stämning från aktieägarna. Det menar Joachim Landström, doktor i redovisning och finansiering.
Redovisningsdoktorn: ”Miljardhål i Balder och Castellum – riskerar stämningar” - Namnlös design (31)
Joachim Landström, doktor i redovisning och finansiering. Foto: TT och Uppsala universitet

Det norska fastighetsbolaget Entra har fallit 62% sedan toppen 2021. Det är ett fall som inte reflekteras i storägarnas rapporter.

“Trots att aktiekursen fallit så kraftigt ligger det gamla värdet kvar i både Balders och Castellums balansräkningar på nära anskaffningsvärde”, säger Joachim Landström, doktor i redovisning och finansiering.

Bakgrunden till de svenska bolagens innehav är budstriden som pågick 2021 när Balder, SBB och Castellum alla köpte på sig andelar i norska Entra. Det svenska budkriget sköt upp kursen som toppade i augusti 2021 på 229 NOK. SBB sålde så småningom av sin del till Castellum, men till slut vann Balder som nu äger nästan 40% medan Castellum äger 33.

Idag kanske det dock inte är att betrakta som en vinst. För som bekant dök fastighetsbolagens värderingar när räntan steg och Entras kurs står i skrivande stund i 86 NOK. Det här borde föranleda rejäla nedskrivningar i bolagens balansräkningar, anser Joachim Landström.

Castellums VD Joacim Sjöberg och Balders VD Erik Selin.

Miljardhål i balansräkningen

“I Balders bok är det ett hål på ungefär 9,3 mdr kr och i Castellum är det ett hål på 5,2 mdr kronor”, säger Landström och tillägger att Castellum gjort en mindre korrigering med ungefär 1,5 mdr kr.

Det innebär att Balders bokförda värde för Entra är omkring 2,5x marknadsvärdet, och 2,3x för Castellum.

Han säger att bolagen naturligtvis inte kommer vilja ta en nedskrivning, men att det därför är viktigt att revisorerna då står på sig och kräver en justering.

“Revisorn ska ju se till att ge en rättvisande bild. Är det rättvisande att Balders bokförda värde på Entra är 9,3 mdr högre än vad det faktiskt är?” frågar sig Landström.

Bolagen tittar på substansvärde

Han säger att det går att acceptera en viss differens, men att det i det här fallet handlar om så stora värden. En anledning till att man ännu inte gjort några nedskrivningar tror han hänger ihop med att bolagen tittar på Entras substansvärde istället för marknadsvärde.

“Men den typen av resonemang bygger i så fall på att Entras marknadsvärde tillfälligt är för lågt och kommer att återhämta sig. Men det där är inte en skälig orsak, enligt revisionsstandard”, säger Joachim Landström.

Han tycker det är orimligt att bolagen struntar i det här.

“Sedan tror jag även att revisorerna tar en väldigt hög risk här”, säger han och avslutar:

“De öppnar upp sig för stämning av aktieägarna. Och vad ska revisorsnämnden säga om revisorerna skriver på att det är en rättvisande bild när det är en sån stor skillnad?”

Du hade inte velat vara revisorn som signar med andra ord? 

“Nej.”

Balders innehav i Entra är i skrivande stund värt 6,3 mdr kr och Castellums 5,3 mdr kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.