Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke siktar på talmansposten i EU

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke kandiderar nu till posten som ny talman för Europaparlamentet efter David Sassoli. Det rapporterar Sveriges Radio.
Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke siktar på talmansposten i EU - WEB_INRIKES
Alice Bah Khunke, miljöpartiet i EU parlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT
Sassoli, som var italiensk socialdemokrat, gick hastigt bort natten till tisdag. Roberta Metsola, som var vice talman och som kommer från Malta, är favorit till att ta över posten, enligt Euronews.

Enligt Ekot anser den gröna gruppen i EU-parlamentet att favoriten till att ta över posten inte vill göra tillräckligt på miljöområdet varför man också lanserar Kuhnke som kandidat.

”Vi är inte beredda att kompromissa med våra barn och barnbarns framtid och därför blir det en viktig del av min kandidatur”, säger Alice Bah Kuhnke till Ekot.

De gröna är dock inte en jättestor grupp i parlamentet. Gruppen samlar totalt 72 mandat av 702, vilket innebär att det är den fjärde största gruppen. EPP är den störa gruppen och där ingår Moderaterna och Kristdemokraterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco