Minor och raketer

Affärsvärldens lågriskportfölj gjorde skäl för namnet under året. Samtidigt lyckades vi pricka in några raketer. Vi straffas för valet av Ericsson och har gått på ett par andra minor. Sammantaget utvecklades Affärsvärldens årsportfölj något sämre än index.

Ett turbulent år då börsen utvecklades snäppet sämre än vad vi trodde då. Så kan utvecklingen sammanfattas för 2007. Vi skrev i julnumret 2006 att det är slut med uppgångarna på 20-30 procent.

Problemen för börsen under året är väl kända. Luften gick ur de tunga verkstads- och bankaktierna efter sommaren. När sedan Ericsson inledde rapportsäsongen i oktober med en vinstvarning drogs proppen ur fullständigt. I månadsskiftet november/december hade Affärsvärldens generalindex backat 17 procent från toppen 16 juli.

På börsen som helhet har en tredjedel av storbolagen klättrat under året. Majoriteten står därmed på minus och för Affärsvärldens utvalda papper är situationen densamma.

Vår uttalade ambition under året var att hålla riskerna nere. Därför valde vi bland annat in kassastinna högutdelare i form av två bankaktier samt investmentbolagen Investor och Hakon Invest.

Trist nog är det bara en av dem, Nordea, som står på plus när vi räknar samman året.

Lågriskportföljen
Upp 12 procent

n Lågriskportföljen gjorde skäl för namnet. Urvalet av fem storbolag har utvecklats väl. En satsad hundring ger 112 kronor tillbaka. Bland de bästa är inkassoföretaget Intrum Justitias aktie som utvecklats med 34 procent. Det överkapitaliserade bolaget bjöd på stora utdelningar under året och genererar stabila kassaflöden.

Ännu bättre går Sandvik, en lågvärderad verkstad och klassisk Affärsvärldenfavorit. Bolaget noterar en uppgång på nära 36 procent trots en vinstvarning i november. Konkurrenten Atlas Copco, en aktie vi valde bort, har inte utvecklats lika väl.

Motsvarande gäller för storbanken Nordea som inte har backat i samma takt som ett par andra storbanker i Sverige, SEB och Swedbank. Nordea har fallit tillbaka från toppnoteringarna med cirka 10 procent, men ligger nära tio procent upp under året. Swedbank har tappat 30 procent från toppen och cirka 20 procent under året.

För Hakon Invest, ett av våra “stabila” papper, drogs botten ur i samband med Icas köttfärsskandal. Det vore märkligt om inte den aktien klättrar snart igen.

Securitas tog vi med som en defensiv tillväxtaktie men den nye chefen Alf Göransson har inte lyckats komma till rätta med bolagets problem. Aktien backade under perioden.

Lågriskportföljen som helhet steg under året med drygt 12 procent, utdelningar medräknade.

Medelriskportföljen
Ned 5 procent

n Vi våndades svårt inför 2007 när vi valde mellan att ta in Astra zeneca och Ericsson, två av börsens verkliga tungviktare. På ett sätt kan man väl säga att vi valde rätt genom att strunta i läkemedelsbolaget, som har backat 20 procent under året. Bättre ändå hade varit om vi hade undvikit vår värsta mina i portföljen, telekomtillverkaren Ericsson. Vi motiverade vårt innehav med att aktien var fjolårets mest stabila papper och att tillväxt såg ut att ligga i korten.

Utvecklingen i år blev som bekant en helt annan och redan i februari i år backade vi från vår köprekommendation. I årsportföljen blev pappret tyvärr kvar och noteras för en nedgång på cirka 40 procent under året.

Storbanken SEB har tyngts under året av överhettningstendenser i Östeuropa där banken etablerat sig på flera håll. Lägg sedan till att banken är den mest internationaliserade svenskbanken, och därmed den mest sårbara i den fortgående subprimekrisen. Aktien har backat cirka 10 procent.

Gunnebo Industrier, vårt val i verkstadssektorn, har lyckats bra under året och vinsterna ökar, precis som vi hoppades. Tyvärr har det inte gett utdelning på börsen. Aktien står och stampar.

Rabatten i maktbolaget Investor har ökat under året, vilket bidrar till att aktien faller mer än börsen som helhet. Bolagets vd, Börje Ekholm, har haft svårt att få fart på nya strukturaffärer, i motsats till vad vi trodde för ett år sedan. Lägg sedan till fortsatt osäkerhet om vartåt bolagets telekomoperatör, 3, ska bli av och framtidsbilden är svårtydd.

Portföljens clou blev vårt val för att skugga den fortgående köpfesten, Itab Shop Concept. Jönköpingsföretaget bygger inredningar åt butikskedjor som Stadium och Ahold. Bolaget är konjunkturokänsligt och verkar på en växande marknad och aktien har följaktligen klättrat 37 procent under året.

Medelportföljen som helhet har backat fem procent.

Högriskportföljen
Ned 7 procent

Högriskportföljen gjorde skäl för namnet under året.

Kursraketen här är Lundaföretaget Axis som vuxit sig störst i världen på samverkande nätbaserade kameror och videoservrar. Värderingen, 50 gånger årsvinsten, är lika hög nu som för ett år sedan men aktien är fortsatt en av Affärsvärldens favoriter. Aktien har klättrat över 70 procent under året.

De övriga innehaven i portföljen ger inte samma skäl till glädjeyttringar. Läkemedelsbolaget Meda har fortsatt att växa genom uppköp men har inte belönats av börsen, tvärtemot vad vi förmodade. Aktien har hämtat sig en aning under de senaste månaderna med är fortfarande ned 24 procent under året.

Lika illa har det gått för Lundin Mining, familjen Lundins koppar- och zinkprojekt. Råvarupriserna har fallit under året men nådde av allt att döma en botten nu i november. En tröst i sammanhanget är att börsens andra stora gruva, Boliden, har backat dubbelt så mycket.

Vid sidan av Ericsson hittade vi vår värsta mina i Micronic Laser Systems, bolaget som är ensamt om att tillverka verktyg åt platt-tv-tillverkarna.

Bolaget hade ett svårt 2006 och vi bedömde att vändningen skulle komma under 2007. Som oftast tar emellertid turn arounds minst dubbelt så lång tid som man hoppas på och aktien har fortsatt nedåt. Antagligen kommer vändningen under kommande år men risken är hög för den som håller fast vid aktien.

Sista bolaget på vår lista är Tradedoubler, bolaget som lever på att ta kommission på internetannonser.

Där spekulerade vi, helt riktigt visade det sig, i ett kommande bud på bolaget. Giriga pensionsfonder nöjde sig emellertid inte med det bud på 215 kronor per aktie som American Online lade redan i januari i år utan ville ha mer. Senare föll budet och så var den chansen borta. Bolagets grundare har sedan dess krånglat sig ur sina innehav med olika motiveringar. Andra, som Affärsvärldens årsportfölj, sitter kvar på aktien.

Sammanfattningsvis slutade året inte riktigt så bra som vi hade hoppats. Aktieportföljen har ökat en aning, med 0,1 procent under året. Börsen som helhet har under samma period, från 8 december 2006 till 10 december 2007, stigit med 2,6 procent. Lägg sedan till utdelningarna så har börsens generalindex klättrat 6,5 procent.

Affärsvärldens årsportfölj har stigit mer än index under 23 av de 30 år som vi plockat ihop den.Portföljen Låg risk Slutkurs Kurs Kursutv. Kronor 8 dec -06 10 dec -07 procent Hakon Invest 148 126 -15 Intrum Justitia 83,5 111,5 34 Nordea 99,8 108,5 9 Sandvik 89,14 121,5 36 Securitas 94,5 90,25 -4 Snitt: 12,0 Medelrisk Ericsson 27,15 16,1 -41 Gunnebo 158 147,25 -7 SEB 207 184,5 -11 Investor 156,5 153 -2 Itab Shop1) 87,5 120 37 snitt: -4,8 Hög risk Axis 92 157 71 Lundin Mining2) 81,33 64,75 -20 Meda 111,77 85,25 -24 Micronic Laser Sys. 71,25 38,3 -46 Tradedoubler 189 158 -16 snitt: -7,0 Snitt totalt: 0,1 AFGX 346,3 355,98 2,8 AFGX, återinvest. 457,56 487,36 6,5 1)Split 1/2. Ursprungspris 175 kr. 2)Split 1/3. Ursprungspris 244 kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.