Misstänkt insiderhandel i Eniro

Åklagare misstänker brott i handeln med Eniros preferensaktier och har inlett en förundersökning om insiderhandel. Det kan SvD Näringsliv avslöja. Det pågår dessutom ytterligare en granskning hos EBM, Ekobrottsmyndigheten.

Eniro presenterade den 6 februari en garanterad nyemission på knappt en miljard kronor. Det fick stamaktien att falla rejält samtidigt som preferensaktien, som har en garanterad utdelning, stack i väg som ett spjut uppåt.

Preferensaktien började dock stiga redan innan nyemissionsbeskedet, vilket fick såväl Stockholmsbörsen, Finansinspektionen som Ekobrottsmyndigheten att reagera.

Arne Fors, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning eftersom omständigheterna tyder på att någon kände till nyemissionen i förväg. Utredarna dammsuger nu efter kopplingar till bolaget.

Det pågår sedan tidigare granskningar av handeln i Eniro inför rapporten den 16 juli, så aktien rasade och inför den 5 september, då bolaget bekräftade SvD Näringslivs uppgifter om misstänka felaktigheter i bokföringen. Det pågår också en förundersökning om misstänkt brott i förbindelse med bolagets uppblåsta redovisning. Eniro har polisanmält den tidigare vd:n Johan Lindgren.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.