Mobbade fonder vinner

Köp fonder som investerar i råvaror, Latinamerika och Asien. Det lönar sig att välja de minst populära fondtyperna.

För knappt ett år sedan, i nummer 13/1998, inledde Affärsvärlden artikeln »Välj de minst populära« med rådet »Köp Asienfonder och FS-bankens Kommunikationsfond«. Det visade sig vara ett bra köptips.

Fullträff

Visserligen har Asienindex sedan dess fallit med 19 procent, återhämtningen i Asien började inte förrän i september, men andra halvan av köptipset var en fullträff. Kommunikationsfonden har sedan artikeln publicerades stigit med 73 procent.

Därmed har den som placerade hälften av sina pengar i en Asienfond och hälften i Kommunikationsfonden fått en snittavkastning på plus 27 procent.

Under samma period, från slutet på mars förra året fram till mitten på förra veckan, har Affärsvärldens generalindex fallit med 6 procent och världsindex har bara stigit med 5 procent, räknat i svenska kronor.

Ratade vinnare

Köptipsen kom från en undersökning publicerad i den amerikanska tidningen Morningstar Fundinvestor. De har undersökt sambandet sedan 1987 mellan flödet under ett visst år till olika fondkategorier och avkastningen i de olika kategorierna de följande ett, två och tre åren.

Undersökningen visar att sannolikheten att de minst populära fondtyperna i framtiden överträffar den genomsnittliga aktiefonden är 78 procent. Sannolikheten att de minst populära ger högre avkastning än de mest populära är 89 procent.

Flocken

Förklaringen till att det lönar sig att köpa det som andra fondsparare inte har köpt är att den stora massan fondsparare agerar utan vettigt beslutsunderlag. Istället rör de sig i flock, vilket ger stora penningflöden som favoriserar vissa typer av aktier, men mobbar andra. Men till slut korrigeras felvärderingarna.

Eftersom de amerikanska placerarna äger ungefär halva världens börsvärde har de normalt ett avgörande inflytande på aktiekurserna över hela världen. Det gör att resultaten av undersökningen gäller fullt ut även för svenska fondsparare.

Nu har Morningstar uppdaterat sin undersökning med 1998 års flöden till och från olika fondtyper. Resultatet är att de minst populära under 1998 var råvarufonder, Latinamerikafonder och Asienfonder.

Råvarufonder har inte varit populära i Sverige heller. Det säljs faktiskt bara tre stycken och alla tre är små. FS-banken har en som per sista juni hade minskat till 59 miljoner kronor, S-E-Banken har två som tillsammans bara innehöll 74 miljoner kronor. Affärsvärlden rekommenderar SEB Råvarufond, som både har lyckats bättre än FS-banken historiskt och har en förvaltare som enbart ägnar sig råvaruaktier.

Latinamerikafonder säljs det tio stycken av i Sverige. Först och störst av de svenska fondföretagen är Handelsbanken, vars fond dock fortfarande ligger på minus jämfört med starten i februari 1994. Bäst val enligt Affärsvärldens bedömning är Nordbanken Latinamerika, som både har låga avgifter och har anlitat framgångsrika brittiska Schroders som rådgivare till fonden.

Impopulära Asien

Asienfonder är bland de minst populära för andra året i rad. Det ökar sannolikheten att sparflödet är på väg att vända. Ett bra val är Handelsbanken Asien, vars förvaltare Gunnar Påhlson är bäst de senaste fyra åren. Notera dock att Asienfonderna inte är helt jämförbara eftersom de har valt olika jämförelseindex, vilket gör att de delvis placerar i olika länder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.