Mobiltelefon ska ersätta cashkort

Nystartade Mint har lösningen för dig som hellre släpar på en mobiltelefon än betalkort, kreditkort, cashkort eller kontanter? Men älskar du din mobiltelefon?

I veckan lanserar Mint en tjänst för säkra betalningar via mobiltelefonen. Startskottet går i Vasastan där affärerna längs hela Rörstrandsgatan ska fylls med Mintterminaler. Finansiär är det börsnoterade riskkapitalbolaget Ledstjernan som hittills investerat 15 Mkr i projektet. Nu skjuter Ledstiernan till ytterligare 35 Mkr vilket ger Ledstiernan 49 procent av aktierna i Mint.

Ordförande är Jacob Palmstierna, före detta bankdirektör med ett förflutet i både SEB och Nordea.

”Jag är övertygad om att bankerna kommer att ta till sig Mint så fort kunderna får upp intresset. Mint är en neutral aktör och alla banker kan dra fördel av att erbjuda sina bankkunder tillgång till Mints betaltjänster”, säger Jacob Palmstierna.

Grundarna bakom Mint har den självklara bakgrund som de senaste åren klätt entreprenörer i den nya ekonomin som lyckats locka både kapital och namnkunnig styrelse – examen från Handelshögskolan i Stockholm. Men där slutar likheterna med exempelvis grabbarna bakom Spray. Vd Patrik Mossberg, 32, och marknadschef Fredric Ankarcrona, 30, presenterar sin produkt för media prydligt klädda i kostym. Planerna är inte heller vidlyftiga. Ledstiernans nya pengar ska räcka i 12-18 månader. Planerna på en internationell expansion finns men det lär inte ske i egen regi.

”Vi har respekt för internationell expansion. Jag har arbetat med Tetra Pak utomland och vet hur svårt det är att sälja även kända produkter på nya marknader”, säger Patrik Mossberg, Mints VD.

Verksamheten drogs igång för tre år sedan och hittills arbetar 22 personer med projektet. Produkten kan enkelt beskrivas som att en Mintterminal installeras i butiken och vid köptillfället ringer kunden upp ett nummer som finns angivet på terminalen. Butikspersonalen knappar in köpbeloppet och kunden identifieras av Minst servrar via den information som kundens SMS-kort skickar ut. Köpbeloppet och eventuell PIN-kod överförs via en säker krypterad förbindelse.

Kunden kan betala både kontant, genom att sätta in pengar hos Mint eller använda kredit och föra över pengar via postgiro. Allt fungerar via internet och verksamheten behöver inte godkännas av Finansinspektionen. Därtill räcker det med en vanlig GSM-telefon. För kunden är Mint gratis. Handlaren betalar, något Mintkillarna är övertygade om att de kommer att vilja göra, liksom att tjänsten på sikt ska möjliggöra mobila köp via internet, på bussen och i parkeringsautomater.

”Vår tjänst blir konkurrenskraftig och billigare än exempelvis cashkorten. Handlarna får hyra terminalerna och sedan tar vi en löpande avgift per transaktion”, säger Patrik Mossberg. Så här i början behöver dock inte Handlarna i Vasastan betala något, de första 999 Mintterminaler ställs ut gratis under ett helt år. Under våren börjar bearbetning av marknaderna i Göteborg och Malmö.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight