Moderna utreds kring federala bidrag

Moderna utreds för att inte ha offentliggjort federala bidrag i sina läkemedelspatent, inklusive vaccinkandidaten för covid-19. Det skriver Financial Times.
Moderna utreds kring federala bidrag - moderna-vaccin-900
Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT
Det är Darpa, forskningsenheten inom amerikanska försvarsministeriet, som utreder bolaget på dessa punkter. Utredningen är initierad på en rapport i förra veckan som publicerats av analytiker på KEI, en advokatgrupp som företräder patienter.

Ett offentliggörande av federala bidrag är något läkemedelsbolag måste göra. Det visar hur offentliga medel används och om företagen i gengäld betalar royalties till statskassan.

I Modernas fall är detta extra intressant då skattemedel har gått till att finansiera ett covid-19-vaccin som blir bland de dyraste på marknaden. Priset för två doser är på 50-60 dollar, motsvarande 430-520 kronor, förutsatt vaccinet får marknadsgodkännande. Astra Zenecas variant ihop med Universitetet i Oxford kostar endast tre dollar per dos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets