Modernas coronavaccin uppges ha nära 95% effektivitet

Moderna uppnådde en statistiskt säkerställd effektivitet om 94,5% i sin storskaliga fas 3-studie COVE, enligt den första interimsanalysen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Modernas coronavaccin uppges ha nära 95% effektivitet - moderna-vaccin-900
Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT

Mer än 30 000 patienter har deltagit i studien i USA.

I den första interimsanalysen har 95 deltagare studerats. Den primära ändpunkten om vaccinets effektivitet blev 94,5 procent bland dessa. 15 av deltagarna var över 65 år och 20 deltagare var från ”diverse communities”.

Inga större säkerhetsrelaterade bekymmer rapporterades, och vaccinet var generellt väl tolererat.

Studieresultaten kan komma att ändras i takt med att analysen tar in data från fler deltagare, men resultaten är initialt lovande.

Förutom att meddela väldigt positiva effektivitetsresultat om närmare 95 procent i den första interimsanalysen meddelar Moderna att vaccinkandidaten mRNA-1273 nu förväntas förbli stabil vid vanliga kyltemperaturer mellan 2 till 8 grader i 30 dagar. Det är bättre än Pfizers vaccin som kräver betydligt lägre temperaturer.

Detta markerar också en betydlig ökning från den tidigare uppskattningen från Moderna om sju dagar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ser man till helhetsbilden förblir mRNA-1273 stabil vid frystemperaturer i upp till sex månader, vid kylda förhållanden i upp till 30 dagar och vid rumstemperatur i upp till 12 timmar.

Moderna bedömer att deras investeringar i mRNA-relaterad leveransteknik och tillverkningsprocesser kommer tillåta bolaget att lagra och leverera deras vaccin mot covid-19 i temperaturer som är vanligt förekommande i lättillgängliga frysar och kylskåp, vilket eliminerar en potentiell flaskhals.

Moderna rusar med drygt 15 procent i förhandeln i USA och vaccinbeskedet har även lyft börserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco