Moodys: Fortsatt stark lönsamhet i svenska banker

Den kombinerade nettovinsten för Sveriges tre största banker föll med 7 procent på årsbasis i fjärde kvartalet 2018 från kvartalet innan. Lönsamheten är dock fortsatt stark, skriver Moodys i en rapport. 

Kreditvärderingsföretaget konstaterar att Handelsbankens, SEB:s och Swedbanks kostnader steg, delvis på grund av ökade teknikinvesteringar där digitaliseringen är en viktig prioritering för svenska banker. 

Moodys anser att bankernas lönsamhet är stark i jämförelse med andra europeiska banker med en avkastning på eget kapital i intervallet 11,6 till 13,5 procent. 

Vidare noteras det att konkurrensen på bolånemarknaden är fortsatt intensiv. Kreditvärderingsföretaget tror att bolånemarginalerna kommer att sjunka gradvis framöver.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här