Morgan Stanley: EMU i teknisk recession

Coronautbrottet har gjort att euroområdet troligen är i en teknisk recession nu under det första halvåret 2020, med två kvartal i rad med sjunkande BNP.

Det bedömer Morgan Stanley.

“Vi är mer pessimistiska om europeisk tillväxt, trots att vi antar en V-formad återhämtning. Risken för en ihållande påverkan leder till mjukare finans- och penningpolitik, där finanspolitiken spelar den större rollen i mixen”, skriver de i ett marknadsbrev på måndagen.

De mer än halverar sin BNP-prognos för euroområdet i år, till 0,4 procent, men tror fortfarande på en senare snabb V-formad återhämtning under det andra kvartalet, då coronautbrottet väntas vara under kontroll. Detta gör att BNP-prognosen för 2021 hålls kvar på 1,5 procent.

Italiens BNP väntas sjunka 0,4 procent i år.

ECB väntas vid kommande räntemöte på torsdag lansera nya tillgångsköp och billig långfristig finansiering för banker som påverkats av corona. Någon räntesänkning tror dock inte Morgan Stanley på i nuläget, men skulle coronautbrottet hålla i sig längre än väntat kan det bli aktuellt i sommar. Corona väntas också innebära en mer expansiv finanspolitik i euroområdet.

Under fjärde kvartalet ökade euroområdets BNP med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här