Morgan Stanleys nya förstahandsval i den nordiska banksektorn

Om Swedbank når en överenskommelse med myndigheter på penningtvättsområdet, vilket kan komma att ske i början av nästa år, skulle det kunna agera trigger för hela den nordiska banksektorn att uppvärderas. Det bedömer Morgan Stanley i en analys.
Morgan Stanleys nya förstahandsval i den nordiska banksektorn - banker-sebnordea-swedbank-shb-affarsvarlden-700_binary_6855894.png

I analysen höjer investmentbanken sin rekommendation för Swedbank till övervikt och där SEB fick sänkt rekommendation till undervikt.

Morgan Stanley anger Swedbank som sitt nya förstahandsval i den nordiska banksektorn.

Investmentbanken bedömer att marknaden räknar med att Swedbank kommer att få penningtvättsrelaterade böter på i storleksordningen 2,6-3,5 miljarder dollar. Det skulle i så fall vara den största boten hittills på området, betonar Morgan Stanley.

I analysen sänker Morgan Stanley sina vinstestimat i sektorn med 5-7 procent för 2019-2020 mot bakgrund av lägre räntenettotillväxt.

”Bolånemarginalerna har sjunkit i Sverige under närmare två år, och vår tracker indikerar en fortsatt försämring i juli/augusti”, skriver investmentbanken som samtidigt tror på en mindre positiv volymeffekt.

Med tanke på att Swedbank har över 20 procents marknadsandel i Sverige bedömer Morgan Stanley dock att pristrycket för banken kommer att vara hanterbart, och att analytikernas avkastningsförväntningar för i år och nästa år är realistiska.

”I ett läge när lönsamma affärsmodeller är sällsynta i Europa anser vi att aktien är för billig”, skriver Morgan Stanley som höjer riktkursen för Swedbank från 171 till 175 kronor och som utnämner aktien till ny favorit i sektorn, ”new top pick”.

Swedbank-aktien stängde på 140 kronor i fredags och har fallit med 29 procent sedan årsskiftet.

Morgan Stanleys rekommendationssänkning för SEB motiveras med ökat pristryck och att den makroekonomiska miljön bromsar. Därför kan banker med den högsta tillväxttakten riskera att inte leva upp till krävande förväntningar från marknaden. Investmentbanken sänker sin riktkurs från 101 till 95 kronor för SEB. Aktien stängde på 92:10 kronor i fredags.

Beträffande Handelsbanken och Nordea ser Morgan Stanley risk kring utdelningarna. Båda dessa banker behöver fokusera mer på kostnaderna, anser investmentbanken.

* För Nordea sänker Morgan Stanley riktkursen, från 87 till 78 kronor. Rekommendationen jämvikt upprepas.

* För Handelsbanken sänks riktkursen från 99 till 92 kronor. Undervikt upprepas.

* För DNB sänks riktkursen från 195 till 184 norska kronor. Överviktsrekommendationen står fast.

* För Danske Bank sänks riktkursen från 143 till 109 danska kronor. Jämvikt upprepas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.