Morgonens nyheter

DAGENS INDUSTRI

Börsnotera Arlanda!
Näringslivet och kommunerna i Stockholmsområdet är djupt bekymrade över Luftfartsverkets sätt att sköta storflygplatsen Arlanda. Företrädare för regionens affärsintressen skriver till infrastrukturminister Ulrica Messing att Arlanda bör bolagiseras och börsnoteras.
”Vi är mycket bekymrade och har exempel på företag som tvekat om investeringar på grund av att en fungerande flygplats är ett måste”, säger Christer Asplund.

Hagströmer EMU-motståndets nya affischnamn. Finansmannen Sven Hagströmer blir en av förgrundsgestalterna på nej sidan inför folkomröstningen om ett svenskt EMU-medlemskap. I förra veckan anslöt han sig till föreningen Medborgare mot EMU.
”EMU är inte ett idealiskt valutaområde. Redan i dag är EU mycket heterogent, och med fler medlemmar blir det än mer så”, säger Sven Hagströmer, ordförande och huvudägare i investmentbolaget Öresund.

Sugen på Utfors.
Glocalnets styrelseordförande Urban Lindskog spår ett blodbad bland teleoperatörerna under 2003. Han tror att en tredjedel av bolagen på privatmarknaden kommer att vara borta inom ett år. Börsens yngsta ordförande har redan vittring på nästa byte: Utfors.

Förvaltarna får betalt för ingenting
Storbankerna tar betalt för aktiv fondförvaltning, men följer ändå så gott som slaviskt index.
En sammanställning som DI gjort visar att de 15 största Sverigefonderna till 95 procent följt sina jämförelseindex under 2001 och 2002.
– Storbankerna kan inte fortsätta att ta betalt för aktiv förvaltning i fonder som är så hårt kopplade till index. Antingen får de göra om fonderna till indexfonder eller så får de minska på indexslaveriet och ta lite större risker”, säger Mats Wester, chefredaktör för fondtidningen Sparöversikt.

FINANSVISION

Experterna förutspår ännu lägre boräntor.
Fredagens räntesänkning var sannolikt inte riksbankens sista. Bedömare räknar med en sänkning till i december eller i början av 2003. det innebär att den redan låga rörliga bostadsräntan blir ännu lägre.
– Jag tror att det blir en sänkning på 25 punkter till 3,75 procent i samban med informationsrapporten, säger SHB:s chefsekonom Jan Häggström.

Aspiro närmar sig konkurs.
Mobiltjänstebolaget Aspiro ansöker om konkurs i dag måndag, erfar FV. Helgens ansträngningar för att nå en finansiering har inte gett resultat.
– På måndag bestämmer vi hur vi går vidare. Vi har ett antal alternativ, sade Helena Gynnersted, informationschef på Aspiro, i fredags.

SVENSKA DAGBLADET

Alla ska få starta eget

Alla ska få starta eget-bidrag enligt statlig utredning. Funderar du på att starta eget? Då finns det gott hopp om att få bidra, även om du inte är arbetslös. Inte bara arbetslösa utan alla bör kunna ges bidra för att starta eget. Det föreslår regeringes utredare Ulf Lönnqvist, i en SOU-utredning som nyligen lämnats till näringsminister Leif Pagrotsky.

DAGENS NYHETER

Bygg-vd befarar nya skandaler.
Det stormar rejält kring byggjätten. Och enligt nyblivne vd:n för Skanska Sverige, Mats Williamson, kan fler skandaler drabba bolaget.
– Jag tror inte att vi sett allt, säger han. Byggchefen berättar för DN hur han själv upptäckte otillåtna samarbeten 1996.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.