Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Bottenförtroende för Stockholmsbörsen Kritiken växer sig allt starkare mot Stockholmsbörsens nya chef Kerstin Hessius. Mäklarfirman UBS Warburg kräver att Stockholmsbörsen återinför ett öppet stängningsförfarande för att komma åt kursmanipulationer. “Stockholmsbörsen har inte råd att bli betraktad som lekstuga i resten av världen”, säger Nordenchefen Hans Lager. Även Aktiespararnas VD Lars-Erik Forsgårdh anser att det nu är börsens rykte som står på spel. På Finansinspektionen räknar man med att ta över ansvaret för all marknadsövervakning.
Dubbel blåsning för Telias aktieägare Omkring 150 000 privatpersoner blev dubbelt lurade när staten privatiserade Telia för ett och ett halvt år sedan. Förutom att aktiekursen halverades på kort tid försvann utdelningen i skatt. Förmögenhetsskatten på deras Teliaaktier var nästan dubbelt så hög som den utdelning de fick. För varje aktie i Telia tvingades de vid deklarationen 2001 punga ut med 57 öre i förmögenhetsskatt, 22 öre mer än vad de fick i utdelning efter att kapitalskatten var dragen.
Tunga fonder säljer Ericsson Stora fond- och försäkringsbolag, med Robur och SPP Liv i spetsen, sålde Ericsson i slutet av förra året. Största säljare i Ericsson under senare delen av 2001 var SEB-Trygg försäkring, som avyttrade 15,6 miljoner aktier. Den amerikanska fondjätten Janus dumpade aktien helt. Mot strömmen gick dock AMF Pension som köpte 17,5 miljoner aktier i Ericsson. Det visar ny statistik från SIS Ägarservice.
FINANSTIDNINGEN
Nokia-folk ska lyfta Ericsson Ericsson satsar allt mer på designen av sina mobiltelefoner. I förra veckan blev det klart att företaget Microcell ska hjälpa till att utveckla nya nallar inom ramen för samarbetet med Sony. Närmre en tredjedel av bolagets 300 anställda har dock tidigare arbetat med motsvarande arbetsuppgifter hos ärkerivalen Nokia.”Det är högst naturligt att duktigt folk går mellan bolagen, så har det varit i alla tider. Och när vi sedan får tillgång till duktigt folk, ja, då är det bara positivt”, säger presschef Nina Eldh.
FSB – riksdagens favoritaktie Föreningssparbanken är den mest populära aktien bland riksdagens ledamöter, visar en sammanställning från kammarkansliet. Nio riksdagsrepresentanter, företrädesvis representanter för centerpartiet och socialdemokraterna. Tvåa på favoritlistan finns folkaktien Ericsson som innehas av åtta ledamöter, cirka hälften av dessa är moderater. Moderata representanter har de största aktieinnehaven men är också sämst på att redovisa sina innehav.
Analytiker hyllar Astra-forskning Astra Zeneca väntas lansera flest betydande läkemedel av alla europeiska bolag de närmaste tre åren. Av totalt tretton möjliga storsäljare finns fyra i Astra Zenecas forskningsportfölj. Det visar sammanställningar från amerikanska investmentbanker som Finanstidningen tagit del av. Kolesterolsänkaren Crestor och cancermedicinen Iressa väntas lanseras i år. Inom två år kan Astras blodproppshämmare Exanta och AZ242 mot åldersdiabetes börja att säljas. Av dessa har Crestor störst potential. Analytiker tror att den årliga försäljningen kan komma att toppa runt 40 till 50 miljarder kronor.
SVENSKA DAGBLADET
Bäckström varnar för aktiesmäll De senaste årens snabbt växande intresse för aktiesparande har sina risker. Om oerfarna personer lockas att köpa pengar för aktier de snart kan komma att behöva kan resultatet bli en tragedi. Den varningen utfärdade riksbankschefen Urban Bäckström på måndagen och menade att för att undvika detta kommer hushållen i framtiden att behöva mer kvalificerade råd.
DAGENS NYHETER
Arbetssökande erbjöds porrjobb Unga kvinnor som kan dansa och är positivt lagda kan få jobb genom Arbetsförmedlingen. Företagen som söker personal är porrklubbar i Stockholm. Annonsen låg ute hos arbetsförmedlingen till den 15 då den plockades bort, sannolikt efter ett tips av någon sökande. ”Det var ett misstag, säger chefen för Arbetsfömedlingen Kultur, Anders Samuelsson. Men vi kan inte gå i god för alla jobb. Det finns en gråzon, och vi kan egentligen bara neka att ta emot en annons när det rör sig om lagbrott.” Konjunktur-alibi för nedskärningar De nedskärningar som skedde under förra året var större än motiverat. VD i många företag har påverkats av aktiemarknadens krav. Det visar en undersökning av som gjorts av rekryteringsföretaget Exido. Undersökningen, där man ställt frågorna till personalcheferna, antyder också att konjunkturnedgången använts som alibi för att göra större neddragningar än vad som egentligen varit nödvändigt. Men agerandet kan få konsekvenser för framtiden. ”Företag som drar för hårt i handbromsen kan få problem med att återta kompetenstappet”, säger Ola Källqvist, VD på Exido.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.