Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Storbank sågar ABB Franska BNP Paribas har en av marknadens lägsta riktkurser för ABB-aktien, 62 kronor mot nuvarande 108 kronor. Anledningen är att risken är stor att aktiemarknaden underskattar kostnaderna för ABBs asbeststämningar i USA, anser Thomas Ringkvist, verkstadsanalytiker på BNP Paribas. Själv tror han att slutnotan kan bli så hög som 30 miljarder kronor och räknar med att ABB de kommande tio åren måste ingå förlikning i 660 000 fall av stämningar. Vid årsskiftet 2000/01 hade ABB 66 000 fall.
Ericsson granskas av RSV Skattemyndigheten ska granska Ericssons miljardförsäljning av test- och mätutrustning som skedde före nyår. Som köpare i affären som är värd 7,6 miljarder kronor står ett två man starkt kontor i Dublin på Irland samt en okänd amerikansk stiftelse. “När det rör sig om så pass mycket pengar och en transaktion av den här typen är det sannolikt att vi tittar närmare på den”, säger Per-Göran Blomgren, utredare på skatteförvaltningens enhet för revision av storbolag. “Det är framför allt intressant om det är gjort av skatteskäl men det är för tidigt att säga i dag”, säger han.
Nyberg mest riskvillig i Riksbanken Vice riksbankschef Lars Nyberg tycks vara direktionens mest riskvilliga ledamot, visar en genomgång av riksbankschefernas privatekonomi. Senast i höstas köpte hans bolag in sig i Handelsbankens Aktiefondindex för 400 000 kronor plus SBABs ränteobligation för över 450 000 kronor. Lars Nyberg har 400 Teliaaktier, dubbelt så många som kollegerna Heikensten och Bergström, och har placerat en hel del i Brummer & Partners hedgefonder Zenit och Nectar.
FINANSTIDNINGEN
Analytiker varnar för verkstadsras De senaste månaderna har börsens industriaktier drivits upp av förhoppningar om en snar konjunkturvändning. Men vinsterna för såväl fjolårets fjärde kvartal som för årets första halvår kommer att bli svaga och i och med de senaste månadernas kraftiga kursuppgång är vändningen redan intecknad i aktiekurserna. ”Med tanke på att kurserna gått ganska kraftigt finns det risk för vinsthemtagningar på kortare sikt”, säger Ola Asplund, aktiestrateg på Hagströmer & Qviberg. ”
Kinnevik kräver EU-frist På sikt kommer EU-debatten om röstsrättsskillnader att leda till att reglerna ändras, men det krävs en lång övergångstid om inte Sverige ska tappa greppet om storföretagen, anser Kinneviks VD Vigo Carlund. Minst fem år, kanske uppemot tio, anser han är en rimlig frist för bolag som drabbas.
SVENSKA DAGBLADET
ABB får facklig kritik ABB i Sverige får häftig kritik av Civilingenjörsförbundet, CF. Koncernens svenska forskningsenhet kringgår lagar och avtal när personalminskningar ska genomföras. Kritiken gäller att erbjudanden om frivilliga avgångspaket som skulle riktas till anställda på ABB Corporate Research, uteblivit. Istället gavs beskedet att arbetsuppgifterna försvunnit och att de anställda kan söka sig bort från företaget. ”Jag har aldrig tidigare upplevt avarter som den här inom koncernen”, säger Bertil Nordqvist, ordförande för CF/ABB.
500 miljarder gömda utomlands Svenska folket kan ha 500 miljarder kronor undanstoppade utomlands som det inte betalas någon skatt på. Nu ska skattemyndigheterna bli bättre på att utnyttja uppgifter när det gäller svenskarnas sparande och inkomster i andra länder. ”Vi har varit dåliga på att ta hand om de utländska kontrolluppgifterna. Nu ska skattemyndigheterna i Gävle och Östersund specialisera sig på att ta hand om dessa”, säger Mats Sjöstrand, chef för Riksskatteverket.
DAGENS NYHETER
Tele2 anmäls för “kundstöld” Nästan 8 procent av Tele2:s nya kunder har blivit “stulna” från andra operatörer eftersom bolaget fortsätter ansluta abonnenter som inte bett om det. Det hävdar konkurrenten Telia, som anmält Tele2 till Post- och telestyrelsen, PTS. PTS har skickat över listan med bestridanden till Tele2 för yttrande men på Tele2 är man förvånad. ”Det var en mängd uppgifter som PTS listade och i den mån de inte redan fanns med i frågemanuset så infördes de med omedelbar verkan”, säger Jan Tjernell, ansvarig för kontakterna med PTS på Tele2.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.