Laddar

Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Krisen drabbar Stockholm värst Den ekonomiska krisen i Sverige är koncentrerad till Stockholm. Medan arbetslösheten minskar i hela landet, fortsätter den att stiga i huvudstaden. Lägre bilförsäljning och kraftigt fallande kontorshyror är ytterligare tecken på att Stockholm drabbats av bland annat telekomkrisen.

Fler mäklare än väntat måste gå Sommarens börsnedgång gör att fler mäklare än befarat tvingas lämna de samgående mäklarhusen Aragon och JP Nordiska.

“När vi presenterade sammanslagningen sa vi att minst 100 personer skulle få gå – men det kommer inte att räcka”, säger JP Nordiskas vice VD Peter Melbi.

Finanssektorn säger nej till statligt 3G-stöd Den svenska finanssektorn säger nej till statligt stöd för att rädda telekomföretagen. Däremot vill många se lindrigare och mer verklighetsanpassade utbyggnadskrav för 3G. Det visar en undersökning som Svensk Image gjort med 126 anställda inom svenska finanssektorn.

Emissionen i hamn Ericssons nyemission på 30 miljarder kronor är med största sannolikhet i hamn. Det visar en rundringning som DI gjort den sista dagen av teckningsperioden. Och garantierna från storbankerna behövs troligen inte.

Men först på fredag tänker Ericssons ledning ge besked.

FINANSVISION Konsumenterna vinner bankkriget Konkurrensen på banksidan börjar äntligen fungera. FV:s granskning visar att det snart kommer att finnas sex storbanker i stället för fyra, åtminstone när det gäller hushållens sparande. Vinnarna är konsumenterna som tjänar på att storbankerna höjer sina räntor för att försvara viktiga marknadsandelar.

Turnits VD utlovar bot och bättring Hittills har varje nyemissionskrona i Turnit resulterat i ett värde på knappt 15 öre. Men framöver ska det bli ändring. För dem som tecknar akter i den förestående nyemissionen väntar en bättre resa, lovar VD Kurt Karlsson.

SVENSKA DAGBLADET Blankare tror på nya ras för Ericsson Aktielånen i Ericsson har nått rekordvolymer. Många småsparare tycks missa emissionen. Åtskilliga miljoner förloras. Fredagen den 30 augusti var 459 miljoner Ericsson B utlånade, enligt statistik från Stockholmsbörsen. Det är en fördubbling på fyra veckor. Utlåningen expanderade särskilt efter att teckningsrätterna avskildes 9 augusti.

97,6 procent av alla börs-VD:ar är män Åtta av börsbolagens 335 VD:ar är kvinnor. Resten är män. 99 av börsbolagens 1611 styrelseledamöter är kvinnor. Resten är män. Trots näringslivetes många insatser är det långt till jämställdhet i toppen.

DAGENS NYHETER Svenska bolag heta utomlands För första gången på sju år köper nu utländska företag upp fler svenska bolag än tvärtom. Det visar ny statistik som DN tagit del av.

Under första halvåret i år köptes 80 svenska bolag upp av utländska företag. Svenska företagsköp i utlandet var något färre, 71 stycken. Det innebär ett trendbrott, eftersom svenskarna tidigare köpt betydligt mer i utlandet än vad utlänningar köpt i Sverige. Det visar statistik från förlaget Förvärv och fusioner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.