Laddar

Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Åklagaren släpper Net Capital. Ingen blir åtalad i Net Capital-härvan. Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökningen av härvan kring bankirfirman Net Capital. Åklagaren kunde inte bevisa att det funnits ett uppsåt att lura till sig pengar av småsparare.

“Vi har lagt ned förundersökningen”, säger statsåklagare Yngve Rydberg.

Prismanipulation på elbörsen Finansinspektionen i Stockholm har uppdagat en omfattande prismanipulation på den nordiska elbörsen Nordpool. Flera stora elproducenter misstänks ha manipulerat kurserna på elbörsen för att på så sätt driva upp priset för de vanliga slutkunderna – villaägare och företag i Sverige.

“Jag kan bekräfta att vi har fått information om att elmarknadspriset kan ha manipulerats och att vi samarbetar med Nordpool och Kredittilsynet i Oslo. Utredningen pågår”, säger Jan Green, utredare vid Finansinspektionen.

Utfors får nobben av största ägaren Krisen i bredbandsföretaget Utfors blir allt värre. Trots att bolaget med ljus och lykta söker efter nytt ägarkapital säger en av storägarna nej till ytterligare uppoffringar.

“Vi kan inte ställa upp med mer pengar”, säger Öyvind Aasbö, VD för den största ägaren, det norska riskkapitalbolaget Norsk Vekst.

FINANSVISION Grattis, Gudrum – nu kliver vänstern fram Vänsterpartiet tar ett rejält kliv framåt i Demoskops väljarbarometer, som genomförts på uppdrag av FV. Samtidigt befäster folkpartiet sin ställning runt tio procent. Och för socialdemokraterna är terroreffekten borta.

Rökare blir snusare Den snabba tillväxten för snus fortsätter, säger Swedish Match Lennart Sundén i en intervju med FV. Han räknar också med att det ska bli tillåtet att snusa i de 14 EU-länder där det i dag är förbjudet.

SVENSKA DAGBLADET Stockholms hyresnivå lockar butiker Hyrorna för butikslokaler i Stockholm city ligger på fortsatt höga nivåer, men nyckelpengarna har halverats det senaste året. Det gör att utländska butikskedjor åter riktar blickarna mot Nordens Venedig.

”En lokal man fick betala 10 miljoner för ett år sedan, kostar fem miljoner i dag. Pengarna för överlåtelsen har halverats. Det är trögt om man vill sälja, alla spekulanter väntar på att priserna ska gå ner ytterligare”, säger Mattias Nygårds på fastighetskonsulten Cushman & Wakerfield.

Cell får stöd i lönestrid De föreslagna uppsägningarna och återanställningarna till lägre löner inom Cell Network dröjer. I går träffades de lokala parterna på nytt, men utan resultat. Och i nästa vecka inleds de centrala förhandlingarna kring det uppmärksammade försöket att sänka företagets kostnader.

DAGENS NYHETER Stressen ökar i Sverige Utvecklingen på arbetsmarknaden går åt fel håll, enligt TCO. Fler är stressade, fler har sömnsvårigheter, fler känner olust inför arbetet och fler har för mycket att göra.

”Detta är bokslutet över ett förlorat årtionde”, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.