Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Konsultbolagen på ruinens brant. Barnen äger redan Stenbecks imperium. Läs tidningens morgonyheter.

DAGENS INDUSTRI

Kassan snart slut för allt fler it-bolag. Kassan sinar för flera av börsens it-företag, trots omfattande sparprogram. Om inte förluststrenden från första halvåret bryts tar pengarna slut för 14 bolag innan året är slut. För fem av bolagen kan kassan var tömd redan om en månad.

Nordeas fondflytt får underkänt. Fondutvärderaren W-ratings dom av Nordeas fondflytt från Sverige till Danmark är hård. Tre topprankade fonder mister sina betyg och blir helt utan. “Förutsättningarna för fondernas förvaltning är nu helt annorlunda”, säger Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt som sätter betygen tillsammans med Win-rating.

Barnen äger redan Stenbecks imperium. Finansmannen Jan Stenbecks barn ägde redan före hans död majoriteten i miljardimperiet. Tillgängliga fakta i Märtha Stenbecks testamente och hos Finansinspektionen, talar för att det stora ägarskiftet i sfären därmed redan är genomfört.

FINANSVISION

Staten får stå för Holmens EU-böter. Papperstillverkaren Holmen får dra av sin EU-böter på 209 miljoner kronor på skatten. Det betyder att skattebetalarna kan komma att få en nota på 60 miljoner för företagets olagliga kartellverksamhet. Bolaget vill inte kommentera kammarrättens beslut.

Minus 50 miljarder för AP-fonderna. AP-fondernas förlust första halvåret landade på svindlande 50 miljarder kronor. Orsaken är den kraftiga nedgången på börsen. Men trots förluster i mångmiljardklassen är det ingen risk för minskade pensionsutbetalningar. Dessutom visar FV:s beräkningar att det räcker med en börsuppgång på runt 10 procent för att återställa kapitalet.

SVENSKA DAGBLADET

Bostadsbristen hindrar tillväxt i Stockholm. Tillväxtindustrin i Stockholms län har nu blivit så besvärande att 17 procent av företagen överväger att flytta sin verksamhet. Detta alarmerande faktum framgår av en undersökning som opinionsföretaget Skop genomfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare och som presenteras i veckan.

Tickande ohälsobomb hotar Sverige. Fram till 2007 stiger kostnaderna för förtidspensioner och sjukfrånvaro med cirka 50 miljarder kronor: från förra årets 93 miljarder kronor till 143 miljarder kronor. Orsak: den explosionsartade utvecklingen av förtidspensionärerna. Antalet väntas öka med 100 000 personer fram till 2007: från dagens 450 000 till drygt 550 000 förtidspensionärer.

DAGENS NYHETER

I dag kan Volvo andas ut. Trots lågkonjunktur har Volvo under senaste året tagit fram produktnyheter över hela linjen. Koncernen domineras av tunga lastbilar. I Östeuropa och Asien är efterfrågan stor, men i USA har försäljningen gått med förlust. Volvos vd Leif Johansson, som bossar över 76.000 personer, leder i dag ett annat Volvo än det han kom till 1997 då personbilarna dominerade. ”Vi kan växa på alla områden, men vi kan inte göra det genom förvärv av lastvagnsföretag i Europa eller USA. Men i Asien och Östeuropa har vi inga sådana begränsningar”, säger Volvos vd Leif Johansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.