Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Dystrat Europasiffror för Ericsson. Ericsson hade bara 1 procent av mobiltelefon-marknaden i Tyskland, en av Europas snabbast växande mobilmarknader, i slutet av förra året. Det visar hemliga marknadssiffror från det tyska analysföretaget GFK. Siffrorna visar också att de asiatiska telefontillverkarna tappat mark i Europa.
Personalen flyr från Ringholms usla löner. Usla löner i kombination med tung arbetsbelastning har skapat personalkris på finansdepartementet. I en skrivelse till departementsledningen, som DI har tagit del av, varnar de fackliga representanterna för ännu fler uppsägningar. Personalomsättningen har ökat stadigt de senaste åren och på vissa avdelningar är den nu över 30 procent.
FINANSTIDNINGEN “Fondavgifterna för låga”. Avgifterna på fondsparande i Sverige är för låga. Det anser SEB:s nye fondchef Kaj Gustaf Bergh. Dagens avgifter beror på att medierna ägnar alldeles för mycket tid åt avgiftsfrågan, anser han. “Det är inte en långsiktigt sund avgiftsnivå på fondprodukter i Sverige. Det beror till stor del på att medier ägnar så mycket tid och kraft åt att skriva om avgiftsnivån”, säger Kaj Gustaf Bergh, chef för SEB Invest & Fonder i en intervju med Finanstidningen.
“Fondbolagen tjänar 10 miljarder i Sverige varje år”. Fondbolagen tjänar varje år 10 miljarder kronor på svenskarnas fondsparande. Den bedömningen gör analysinstitutet Morningstar. Att vara fondförvaltare i Sverige är lönsamt. Vid en internationell jämförelse är visserligen avgifterna ganska låga, men samtidigt satsar de lite pengar på att utveckla och förvalta fonderna. Det anser Jonas Lindmark, chef för den webbaserade fondinformationstjänsten Morningstar.
SVENSKA DAGBLADET
Börsen tappar dragningskraft. Allt färre onoterade bolag drömmer om en framtid på börsen. Det visar Näringslivs genomgång av nyregistreringarna hos Värdepapperscentralen (VPC). För bolag som ska noteras på Stockholmsbörsen eller SBI-listan är det ett krav att vara registrerad hos VPC. Nyregistreringarna kan därför användas för att indikera hur stort intresset för börsnotering är.
10 000 måste gå från Ericsson-konkurrent. Nortel Networks, världens största tillverkare av fiberoptisk utrustning, varnade på torsdagen för försämrade utsikter för det första kvartalet. Den amerikanska Ericssonkonkurrenten kommer att säga upp 10 000 anställda året – det är 6 000 fler än vad företaget tidigare aviserat.
DAGENS NYHETER GSM-genombrott i Amerika. De tunga leverantörerna av GSM-nät kommer med nya produkter som gör det möjligt att avveckla gamla analoga nät i Nord- och Sydamerika. För Ericsson och deras konkurrenter handlar det om en marknad på minst 100 miljarder kronor. GSM-industrin kommer nu med nya produkter, GSM800, som gör det möjligt att avveckla de gamla befintliga analoga AMPS-näten med totalt cirka 60 miljoner abonnenter i Nord- och Sydamerika. Totalt handlar det om nätinvesteringar på mer än 100 miljarder kronor där GSM kan ta huvuddelen av marknaden på sikt.
Varslen ökar inom industrin. Antalet varsel ökar. Framför allt berörs anställda i tillverkningsindustrin. Samtidigt finns de lediga jobben främst inom tjänstesektorn. Både en strukturomvandling och en avmattning i ekonomin ligger bakom tendensen. DN har gått igenom statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen om varsel sedan januari 2000. I januari i år noterades totalt 3.598 varsel om uppsägning, den högsta månadssiffran under det senaste året och 1.400 fler än i januari förra året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.