Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Börsraset slår nu också mot Sveriges spjutspetsforskning. Strategiska forskningsstiftelsen bantar nästa år sina bidrag till forskningsprojekt med en femtedel, 200 Mkr, senare med 400 Mkr årligen. Bakom neddragningen ligger dels att styrelsen vill att stiftelsen ska finnas kvar till långt in på 2020-talet, i stället för till 2015 som tidigare var planen, dels att den dåliga börsutvecklingen gör att stiftelsen vill hålla hårdare i pengarna. Även de två mindre stiftelserna Stint och Vårdal planerar att minska utbetalningarna med 10-15 respektive 50 procent på ett par års sikt.
Johnsongruppen in i Lancelot Axel Johnson Gruppen köper 10 procent av den hemlighetsfulla och miljonärstinna kapitalförvaltaren Lancelot. Därmed sällar sig Antonia Ax:son Johnson med familj till raden av finanskändisar, bland annat Rune Andersson och Lancelots ordförande Peggy Bruzelius, som sätter sin tillit till vad som kallats för Wallenbergsfärens egen förvaltare. Säljare av aktierna är Investor, som dock inte vill uttala sig om köpeskillingen.
Jackpot för OM:s chefer innan kursras Stockholmsbörsens ägare OM:s hårt kritiserade optionsprogram har sammanlagt kostat aktieägarna 181 Mkr. Efter att företagsledningen löste in de sista optionerna i början av förra sommaren har OM:s aktieägare fått se börskursen rasa med hela 80 procent. 1998 löste OMs VD Per E Larsson in sina optioner och kammade därmed hem 12,2 Mkr. Vice VD:arna Magnus Karlsson Böcker och Nils-Robert Person tjänade samma år 8,1 Mkr vardera på sina syntetiska optioner. Totalt kostade programmet OM 31 Mkr 1998.
SVENSKA DAGBLADET Kursfallet tvingar fram tvångsförsäljningar Aktieägare som har belånat sina portföljer för att köpa fler aktier drabbas hårt av det kraftiga kursfallet. De tvingas snabbt att skaffa fram nya säkerheter eller riskera tvångsförsäljning. Fondkommissionärer som gärna har belånat aktierna håller stenhård koll på utvecklingen och har hittills inte förlorat något. ”Vi har varje dag koll på vad panten är värd. Tvångsförsäljningarna har vi flyttat från mäklaren till kreditavdelningen för att undvika ovidkommande hänsyn. Vi har inte förlorat en krona”, säger Mats-Olof Ljungkvist som är finansdirektör på Carnegie.
Kinafonder klarar raset bäst Den svenska börsen har i det närmaste halverats sedan all-time-high i mars förra året. De fonder som klarat sig bäst är en blandning av Ryssland, Kina, fastigheter och dollarräntefonder – och en Norgefond. Allra bäst har det gått för China Securities som förvaltar China Mainland och placerar i börsnoterade så kallade B-aktier på kinesiska fastlandet. Sedan börsnedgången startade i mars i år har fonden ökat med hela 139 procent.
Ericssons huvudkontor sålt Ericson huvudkontor i London är nu sålt ”Det är avyttrat till ungefär dubbla investeringen”, säger Ericssons VD Kurt Hellström. Försäljningen innebär enligt uppgift en vinst för koncernen på en miljard kronor. Kontoret köptes för en miljard kronor, renoverades för en halv miljard men utnyttjades aldrig fullt ut – som mest arbetade 100 personer där jämfört med planerade 300.
DAGENS NYHETER Optimismen sprider sig i Kina Kinas ekonomi tuffar på trots krisen i omvärlden. Nya siffror visar att tillväxten var nästan 8 procent första halvåret i år. På Hongkongbörsen har “röda aktier”, som har moderbolag i Kina eller verksamhet på fastlandet, gått upp medan index gick ner med 9 procent senaste veckan. Även Kinas inträde i Världshandelsorganisationen, WTO, stärker omvärldens intresse för landet i och med att utländska företag lättare får tillgång till den stora kinesiska marknaden. Dessutom väntas Pekings arrangerande av olympiska spelen 2008 skapa positiva förväntningar kring ekonomin.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.