Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
”Farten måste öka” ABBs nye ordförande Jürgen Dormann flaggar för nya stora förändringar i industrikoncernen, där utförsäljningar kan vara en väg att nå tillbaka till toppen. “Vi måste snabbt öka farten”, säger Jürgen Dormann. ”I mitt tycke har vi rätt koncernchef och rätt organisation. Men det finns en del kvar att göra för resultatet och marginalerna är inte bra. Dessutom måste balansräkningen repareras.” Några detaljer kring hur detta ska göras, eller vilka verksamheter som kan bli aktuella för försäljning, vill han dock inte avslöja ännu.
Över 100 svenska bolag i utländska händer När Percy Barnevik lämnar ordförandestolen i ABB försvinner ett av de sista starka banden mellan Sverige och ABB, som alltmer blir ett schweiziskt företag. Risken är att ABB och Asea blir ännu ett exempel på hur svenska paradföretag köpts upp. Asea är inte det enda företag vars huvudkontor Percy Barnevik såg till att flytta utomlands. Som ordförande för Investor har Percy Barnevik bland annat sålt ut Astra till brittiska Zeneca och Stora Kopparberg till finländska Enso. Sedan 1970-talet har över 100 svenska större företag hamnat under utländsk kontroll.
Chefsavhopp skakar Volvo Volvo Lastvagnar drabbas av ett tungt avhopp när vice VD och Europachefen Torbjörn Browall plötsligt avgår. Han lämnar posten efter bara tre månader och är enligt Dis källor skarpt kritisk mot bolaget, bland annat mot hur arbetet på Volvo lastvagnar bedrivs och mot att det pågår intriger högt upp i organisationen. Själv vill han inte kommentera bakgrunden till sitt avhopp.
FINANSTIDNINGEN
Aktiespararna till attack mot Tele2 När Tele2 nu vill köpa Millicoms dotterbolag i Ryssland ges mycket knapphändig information. Aktiespararna anser att kraven borde vara extra höga på Tele2 eftersom miljardaffären med Millicom i hög utsträckning är en intern Kinnevikuppgörelse. ”Frågan man ställer sig är om affären görs för att den är industriellt riktig eller för att Millicom behöver stärka sin kassa”, säger Gunnar Ek på Aktiespararna som nu efterlyser tuffare regler som ska tvinga företag att informera bättre inför storaffärer.
Lägre elpriser nästa år Elpriset är på väg ned. Nästa år får en normal-lägenhet i snitt betala två öre mindre per kilowattimme, enligt en färsk prognos från Energimyndigheten. Orsaken är att norska vattenkraftverk, som hittills legat lågt och fyllt på magasinen efter den torra våren, nu drar upp produktionen vilket leder till lägre priser.
SVENSKA DAGBLADET
Miljöskäl stoppar Ikeas tågsatsning Ikeas planer på egna godståg genom Europa, för att skona miljön, är på väg att haverera. Men de diesellok man vill använda initialt bullrar för mycket för att få passera Malmö. Nu vädjar Ikeachefen Anders Dahlvig i ett brev till näringsminister Björn Rosengren att gripa in. “Vi behöver nu skyndsamt ett positivt beslut i frågan för att vår järnvägssatsning inte skall kollapsa. Ett uteblivet beslut får förödande effekter”, skriver han.
Fortsatt stärkning av kronan Den svenska valutan kommer att fortsätta att stärkas rejält gentemot euron under de närmaste tre månaderna, spår SEB Merchant i sin nya prognos för den svenska valutan. Snittipset är att euron kommer att stå i 9:20 och dollarn i 10:30 kronor om tre månader. Den på nytt uppblossade debatten om ett svenskt EMU-medlemskap kommer att stärka kronan, tror marknaden. Till det skall läggas den starka börsuppgången, en viss ljusning på exportsidan och de tendenser till en allmänt ökad riskaptit som kunnat avläsas på sistone.
DAGENS NYHETER
Staten bättre än Wallenbergarna på börsen Statens sex börsbolag har slagit index rejält i år. Sedan årsskiftet har börsvärdet på de aktier som staten äger minskat med cirka sju procent i värde. Under samma period har Wallenbergsfamiljens Investors portfölj minskat med 20 procent i värde. Efter rasen i Ericsson, ABB och SEB har Investors börsvärde minskat med cirka 25 miljarder sedan årsskiftet och portföljen är idag värd 120 miljarder kronor. Därmed har staten, vars portfölj har ett börsvärde på ungefär 145 miljarder kronor, största ägare på börsen.
Bensinbolag sölar med sänkning Bensinbolagen väntar med sänkningar av bensinpriset när världsmarknadspriset sjunker vid helger, visar en genomgång som DN gjort. Bolagen låter priset ligga kvar med högre marginaler där tioöringarna per liter tickar ned och fyller bolagens kassor. Under 13 helger har påslaget varit över 1:20 kronor litern. ”Det är oanständigt när påslaget ligger över 1:10-1:15 kronor”, säger Tomas Nilson, Motormännens riksförbund, som noterat att den övre gränsen för påslag kraftigt förskjutits uppåt i år och ligger högre än någonsin.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.