Morgonens nyheter i korthet

Han är börsens bästa VD. Spray-grundare allt mer jagad. Läs det bästa av det bästa - direkt ur tidningarna.

DAGENS INDUSTRI Börsens bästa VD utsedd Hotellfastighetsbolaget Pandox med VD Anders Nissen toppar analytikernas listor över såväl populäraste bolag, som mest omtyckta VD. Det visar en undersökning där man mätt börsföretagens förmåga att kommunicera kring bland annat kapitalmarknadsdagar, hemsidan samt ledningens öppenhet och tillgänglighet. Kurt Hellström, Ericsson, återfinns liksom SEB:s Lars Thunell och TV4:s Thorbjörn Larsson i botten på listorna.

Spray-grundare allt mer jagad Sprays grundare Jonas Svensson är stämd av mäklarhuset Hagströmer & Qviberg. Polisen letar efter honom för delgivning av en stämningsansökan för en skuld på drygt 5 Mkr. ”Vi tänker driva det här till 100 procent. Vi ser det här som en hedersskuld”, säger Hagströmer & Qvibergs VD Anders Böös. Samtidigt har kronofogden begärt Jonas Svenssons lyxvåning i Stockholm i kvarstad.

Tusentals bolag i farozon för konkurs Tusentals svenska tillväxtbolag hotas av konkurs när nya redovisningsregler införs vid årsskiftet. Reglerna innebär berör bland annat att ”immateriella tillgångar” som exempelvis utvecklingskostnader och patent blir till luft i balansräkningen och måste ersättas med reala tillgångar. ”Risken är stor att många bra företag helt i onödan dukar under av rent bokföringsmässiga skäl”, säger Industrifondens VD Lars Öjefors, som tillsammans med Riskkapitalföreningens ordförande Jan Sundberg kräver övergångsregler för att mildra effekterna av ändringarna.

Miljardstämning hotar Merrill Lynch Konsumentjätten Unilever har stämt Mercury Asset Management, numera Merrill Lynch Investment Management, på knappt 2 miljarder kronor för ”försummelse”. Wendy Mayall som är ansvarig för Unilevers pensionsfonder värda 4 miljarder pund, varav Mercury skulle investera motsvarande 15 miljarder kronor, kräver ersättning för utebliven värdestegring under 1997-1998. Om Unilever vinner kommer en rad fondförvaltare att vilja ta betydligt mindre risker, vilket påverkar börserna världen över.

SVENSKA DAGBLADET Annonsraset fortsätter Morgontidningar, kvällspress och TV fortsätter att tappa annonsintäkter, enligt IRM:s senaste rapport. Totalt sett har annonsering i traditionella medier minskat med 12,2 procent under tredje kvartalet, jämfört med samma period förra året. Därmed har den totala annonseringen i dessa medier minskat med 8,7 procent under januari till och med september. Direktreklam och annonsblad fortsätter att locka annonsörer på en i övrigt vikande annonsmarknad. En förklaring är att annonsörerna håller igen på varumärkesannonseringen och i stället satsar på säljfrämjande kampanjer.

Svenskarna oroliga för ekonomin Svenskarna ser fortsatt pessimistiskt på de ekonomiska utsikterna för landet och oron för en ökande arbetslöshet växer. Det visar den nya pejling av framtidstron i Sverige, hushållens inköpslaner, för oktober. 42 procent av de tillfrågade i SCB:s enkät tror att den svenska ekonomin kommer att försämras under det närmaste året, bara 13 procent tror på en förbättring.

DAGENS NYHETER Läkemedel fokus på WTO-möte På torsdag samlas de 142 WTO-länderna i Doha i Qatar för att inleda nya frihandelsförhandlingar. Läkemedel och jordbruk är två av de mest kontroversiella frågorna som ska diskuteras, framförallt är tillgången till billiga läkemedel är en kärnfråga för många länder på södra halvklotet i WTO-förhandlingarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.