Morgonens nyheter i korthet

Nordea får EU-ja för köpet av Postgirot. Vinstraset i börsbolagen fortsätter. Läs papperstidningarnas nyheter idag.

DAGENS INDUSTRI Grönt ljus för Nordeas giroköp EUs konkurrensmyndigheter godkänner i morgon Nordeas köp av Postgirot för 4,1 miljarder kronor. De åtaganden som Nordea presenterat kompenserar för de konkurrensproblem som affären skapar. Det uppger initierade källor till DI. För Postens generaldirektör Lennart Grabe är det en fjäder i hatten. Han får nu mer betalt än när de fyra svenska storbankerna bjöd för Postgirot – och dessutom en skatterabatt på 350 Mkr, då det är Postens holländska dotterbolag som står som säljare.

Academedia sparkar 35 E-utbildningsbolaget Academedia säger upp 35 anställda som följd av att bolaget fortsätter att visa röda siffror. I samband med delårsrapporten avgick även bolagets VD Sten Johansson. Bolagets ordförande, Bengt Stillström, säger att VD går självmant, ”efter ett års väl utfört städjobb”. Om VD-avhoppet har att göra med den misslyckade M2S-affären vill Stillström dock inte uttala sig om.

TV4-ordförande petades från Alma Media Matti Packalén, VD för Finlands näst största mediegrupp Alma Media, meddelade i samband med bolagets niomånadersrapport på tisdagen sin avgång. Enligt uppgifter till DI har han dock fått sparken av Bengt Braun, ordförande i Bonnier-ägda Alma Media, som följd av de lönsamhetsproblem som blev offentliga i samband med rapporten. Med största sannolikhet innebär det också att Packalén lämnar ordförandeposten i TV4 i vår.

FINANSTIDNINGEN EU-smäll för Telia Statliga Post- och Telestyrelsen går till attack mot Telia och ifrågasätter de EU-stöd på sammanlagt 90 Mkr som bolaget fått sedan 1995. PTS anser att staten gett Telia en särställning gentemot konkurrenter som Telenordia och Tele2, som inte haft lika lätt att få del av EU:s stödpengar, och vill nu slopa Telias EU-stöd. Förslaget innebär att flera infrastrukturprojekt i glesbygden riskerar att stoppas.

Nya vinstras väntar Det är rejäla vinstras vi har att se fram emot när storbolagen ska visa upp sina räkenskaper för årets sista kvartal, visar en genomgång av analytikernas förväntningar på storbolagens helårsresultat. Överlag är det kraftigt minskade resultat som väntas i jämförelse med samma kvartal i fjol och inte helt oväntat “toppar” Ericsson, vars lönsamhetsproblem alltså väntas fortsätta, listan. Även Nokia, ABB samt verkstadsbolag som SKF, Atlas Copco och Electrolux väntas redovisa en försämring av resultatet under det fjärde kvartalet. Det glada undantaget är H&M. Enligt analytikerkåren kommer resultatet att växa med över 40 procent.

Gambro riskerar dras in i skandal Svenska Gambro använder samma kemikalie i produktionen som Baxter gjort i Ronneby och som misstänks ligga bakom ett stort antal dödsfall i Europa. Filter från Gambros aktuella fabrik kan finnas på svenska kliniker. ”Vi har aldrig haft några problem under de 5 till 6 år kemikalien använts. Därför har vi inga planer på att dra tillbaka filtren. Som en ren försiktighetsåtgärd har vi dock slutat använda vätskan vid tillverkningen, säger Karin Avasalu, informationschef på Gambro.

SVENSKA DAGBLADET SAS-ledning får beröm av facket Beskedet om att 2 500 anställda får lämna SAS, utöver de 1 000 som tidigare varslats, fick applåder av facket som öppet berömmer företagsledningen för handlingskraft. ”Företagsledningen visar handlingskraft och tar inte i för mycket. Vi måste anpassa oss efter omvärlden även om det här säkert är en chock för många anställda”, säger Sven Cahier, ordförande för SAS Tjänstemannaförening i Stockholm.

Sabena går i konkurs Schweiziska flygbolaget Sabena lämnar under dagen in sin konkursansökan. In i det sista hoppades man att Richard Bransons Virgin Express skulle kunna rädda Sabena. Under dagen meddelades dock att samtalen hade avbrutits. Konkursen är en unik händelse i Europas moderna flyghistoria, aldrig tidigare har en regering tillåtit ett nationellt flygbolag att gå i konkurs. Sabena har drygt 12 000 anställda, vars jobb nu är hotade. Förhoppningen är dock att man, efter konkursen, kan bygga upp en ny verksamhet runt Sabenas dotterbolag DAT.

DAGENS NYHETER ”Några svaga år väntar” Samtidigt som höstmörkret faller på klingar prognoserna om svensk ekonomi i allt dystrare toner. Vändningen dröjer ända tills slutet av nästa år, enligt Föreningssparbanken som nästa år räknar med en BNP-tillväxt på endast 1,3-1,4 procent i år och nästa år. Samtidigt börjar arbetslösheten att stiga och sysselsättningen att minska. Nästa år tror banken att antalet jobb sjunker med 20 000 och att arbetslösheten går upp till 4,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.