Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Telia söker billiga lån för 3G-investeringar. Telia söker lån hos Europeiska investeringsbanken, EIB, för sina 3G-investeringar. “Vi är redan kund hos EIB, och talar med dem om lån för ytterligare nätinvesteringar”, säger Krister Kylås, finanschef på Telia. För att behålla EUs konkurrenskraft på mobilområdet överväger EIB att erbjuda fördelaktiga lån på uppemot 150 miljarder kronor till 3G-operatörer inom EU. Det konstaterade en talesman från EIB under måndagen.

Därmed skulle EIB underlätta finansieringsbördan något för såväl 3G-operatörer som Telia och 3G-leverantörer som Ericsson och Nokia. Beskedet har bidragit till de senaste två dagarnas kursuppgång för de europeiska telekomaktierna.

Elbrist hotar Norden. Flera nordiska länder hotas av allvarlig elbrist och mångdubblade elpriser nästa vinter. Den slutsatsen drar det amerikanska konsultföretaget ICF Consulting i en ny rapport. Företaget råder därför nordiska elkunder att binda sina elpriser nu innan det är för sent.

FINANSTIDNINGEN Börsras slår mot mäklarhusen. Börsnedgången drabbar mäklarhusen hårt. De noterade bolagen har fått se sina börskurser mer än halveras och underlaget för intäkterna, själva handeln med aktier, fortsätter att sjunka. De noterade mäkalraktierna har rasat kraftigt i värde senaste året. Matteus har på ett år tappat 60 procent, Nordiska drygt 58 procent och HQ.SE har tappat 48 procent. Samtidigt har Stockholmsbörsens OMX-index backat 38 procent. ”Det är klart att det är besvärligt, det är det för alla. Är man beroende av courtageintäkter så är det naturligtvis en besvärlig situation”, säger Hans Lartén, vd på Matteus Bank.

Vattenfall lönande företag för vd:ar. Statliga Vattenfalls förre vd Carl-Erik Nyquist fick en rejäl lön under 2000, trots att han slutade i april. För 14 veckors arbete fick han 2 miljoner kronor, inklusive bonus. Totalt fick tre vd:ar dela på 7,4 miljoner under förra året.

SVENSKA DAGBLADET Näringsförbud allt vanligare påföljd. Tingsrätterna dömer allt fler personer till näringsförbud. I fjol var ökningen 35 procent och totalt är nu cirka 400 personer i Sverige förbjudna att “driva näringsverksamhet”. Den dramatiska ökningen förklarar Per Nordström, chefsjurist på Patentverkets, PRV:s, bolagsavdelning, med att lagstiftningen skärpts. Åklagarna har fått större skyldighet att ta upp målen. Få kändisar, med undantag av en finansman och ifjol en greve, finns med på PRV:s lista över personer dömda till näringsförbud. Den som vill veta vilka som finns på listan måste beställa den från PRV och då också betala för tjänsten. Däremot lämnar myndigheten gratis upplysningar på telefon om någon frågar om NN finns på listan. ”Vi är faktiskt förvånade att inte fler ringer. Men att publicera namnen på Internet är inte tillåtet”, säger Per Nordström.

Lönsamhet avlägsen för Telias nya bredbandportal. Efter förra årets bredbandshysteri har Telia, den största aktören på marknaden, skruvat ned förväntningarna rejält på hur snabbt de nya bredbandstjänsterna kommer att ta fart. Läget är detsamma för konkurrenten Bredbandsbolaget. För att klara ekonomin håller bredbandsföretagen i stället på att förbereda kraftiga höjningar av den fasta månadsavgiften på 200 kronor. Det krävs om bolagen ska kunna fortsätta bygga ut bredbandsnäten.

DAGENS NYHETER Kommunal gynnar männen. Kommunals förhandlingsstrategi leder till ökade löneklyftor mellan kvinnor och män. Det är en effekt som LO:s största medlemsförbund tvingas att acceptera för att nå andra mål. När LO-förbundet Kommunal efter påsken fortsätter sina avtalsförhandlingar är målet en satsning på de yrkesutbildade och därmed en ökning av löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Arbetsgivarna överger sociala engagemang. Den nya arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kommer inte att finnas med i en rad socialt inriktade organ där arbetsgivarna tidigare varit representerade. Alna-rådet, som Saf en gång var med och bildade, är ett av dem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB