Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Svenska chefer omkom i SAS-kraschen Två representanter ur näringslivet fanns med bland de svenskar som dödades i SAS-olyckan i Milano på måndagen. En var Christer Forsman, entreprenör och grundaren av godiskedjan Karamellkungen, som tillsammans med sin son hade han varit på resa i Italien. Även klädkedjan Hennes & Mauritz nyutnämnde kvalitetschef Tobias Lindgren, 35 år, tidigare chef för H&M i Italien, omkom i olyckan.
Personaloptioner en latent miljardförlust Börsbolagens optionsprogram har i skuggan av börsraset blivit en latent förlustkälla i mångmiljard- klassen. De företag som försökte försäkra bort risken för kostsamma kursstegringar genom så kallade aktie- swapar eller andra derivatlösningar, har i stället blivit sittande med latenta förluster från kursfallen i aktierna. Ericsson har de största personaloptionsprogrammen av de svenska börsbolagen och med tanke på kursraset i aktien bör kostnaderna vara betydande, Ericsson vill dock inte ange några nivåer.
Bankerna kräver OM på 300 Mkr Storbanker och fondkommissionärer kräver Stockholmsbörsens ägare OM på 165 Mkr plus ränta för moms de vill ha tillbaka. Kravet, som med ränta uppgår till över 300 Mkr, kommer olägligt för OM som lämnar rapport på onsdag. ”Vi vill inte debattera den här saken i medierna”, säger OM:s informationschef Anna Eriksson.
Zenit bäst bland hedgefonderna Brummer och Partners hedgefonder briljerade i september när världens börser rasade som en följd av terrorattacken mot USA. Flaggskeppet Zenit, med Patrik Brummer i spetsen, steg med 9,2 procent och är bästa hedgefond på den svenska marknaden under månaden. Nektar, inriktad mot ränteplaceringar, gav plus 5,3 procent. Receptet var att göra så få affärer som möjligt. ”Både Zenits och Nektars portfölj var vid den sista september i stort sett identiska i med dem i slutet av augusti”, säger Klaus Jäntti, VD för Brummer & Partners.
FINANSTIDNINGEN
”Svenska minor hos talibanerna” Den talibanska regimen misstänks ha tillgång till svenska vapen och utrustning, det säger vapenexperten och lobbyisten Henrik Westander. Sannolikt handlar det om minor från Bofors, som såldes till Pakistan på 1950-talet, och borrutrustning från Atlas Copco, levererade till den afghanska gerillan på 1980-talet. Dessa vapen kan nu komma att användas av talibanerna i striderna mot USA-alliansen.
Bankerna till motangrepp på Franzén Bankerna går till skarpt motangrepp mot riksgäldsdirektör Thomas Franzén, som hävdar att det råder en tyst överenskommelse för att hålla nere räntan på banksparande. ”Det är uppseendeväckande att en myndighetsperson går ut och anklagar företag på marknaden för att ha en tyst överenskommelse. Så ligger det naturligtvis inte till. Det är uppenbart att Franzén talar i egen sak och bara vill marknadsföra den egna myndighetens sparprodukter”, säger Ulla Lundquist, VD på Svenska Bankföreningen.
SVENSKA DAGBLADET Flygkrisen ännu djupare nästa år Vargatider stundar för flygbolagen, som har drabbats hårt efter terrordåden i USA. Gårdagens olycka i Milano kunde inte ha kommit olägligare; 160 000 jobb har hittills försvunnit i år och flera stora flygbolag är i kris. Nu förutspår Luftfartsverket nolltillväxt för flyget i år och ett tioprocentigt fall 2002. På Luftfartsverket säger Mats Limnefelt att Luftfartsverkets motsvarigheter utomlands gör likartade prognoser.
Europeisk bolagsform klar Den nya bolagsformen ”europabolaget” kan nu förverkligas, efter ett EU-beslut under måndagen. Ett europabolag ska ha aktiekapitalet, som ska uppgå till cirka 1,2 Mkr, i den gemensamma valutan euro men vara registrerat i det land där huvudkontoret ligger. Signifikativt för europabolagen är att förkortningen efter företagsnamnet blir SE, en förkortning av det latinska ” Societa Europeae”.
DAGENS NYHETER Höjda premier som följd av osäkerhet Oron i världen ökar får spararnas behov av trygghet; traditionella livförsäkringar har blivit mer populära, på bekostnad av fondförsäkringar. Försäkringsbranschen påverkas på flera sätt av det osäkra läget. Premierna på återförsäkringar, försäkringsbolagens sätt att skydda sig mot stora krav, stiger. Det i sin tur kommer att höja premierna på konsumenternas försäkringar i Sverige. ”Det här sker med en viss fördröjningseffekt, men om något år kommer vi se ökade premier för villaförsäkringar och andra direktförsäkringar”, säger Jarl Symreng, chef för försäkring och fonder på Finansinspektionen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.