Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI ”Börsfall men ingen panikreaktion” Stockholmsbörsen kommer att falla när den öppnar i dag efter USAs militära angrepp mot Afghanistan, spår Aragons aktiestrateg Peter Malmqvist. ”Den initiala reaktionen blir förmodligen negativ men jag tror inte vi får se något börsras”, säger han till DI och tror inte att den negativa effekten blir långvarig. ”Osäkerheten är fortfarande stor men botten för börsen hävdar jag var den 21 september. Ser man på nyckeltal är börsen i dag lågt värderad och om ett år tror jag index kommer att stå högre än vad det gör i dag”, säger han.

Vinstrekord för Astra Zeneca Läkemedelsjätten Astra Zeneca diskuterar att skruva upp sin försäljningsprognos för i år. Anledningen är att konkurrensen från billiga Losec-kopior i USA ser ut att försenas till halvårsskiftet 2002. Huvudpatentet gick ut i lördags. Samtidigt visar analytikernas prognoser att Astra Zenecas helårsvinst på 45 miljarder kommer att vara den bästa som ett svenskrelaterat bolag hittills redovisat. ”Det är möjligt att vi kommer att justera upp prognosen för helåret”, säger Staffan Ternby, informationschef på Astra Zeneca i Sverige.

Internetbråk i Ikea-sfären Ett storbråk har blossat upp i internetföretaget E-chron, med bland annat Ikea som ägare. Storägare, bland annat det svenska riskkapitalbolaget Interactive Venture Capital, amerikanska pensionsfonden Wanger, tyska riskkapitalbolaget Digital Mountain och ett antal förmögna privatpersoner, anklagar nu den tidigare ordföranden Rune Löderup för oegentligheter och hotar med stämning. Rune Löderup själv svär sig fri och hävdar att han är utsatt för en förtalskampanj.

SVENSKA DAGBLADET Börsen har stannat i växten Antalet företag på Stockholmsbörsen minskar för första gången på sex år. Vid årsskiftet fanns 311 bolag noterade, sista september i år var antalet bara 310 stycken. Inte heller väntar så många på att noteras; i fjol noterades 62 nya bolag, hittills i år har bara 22 stycken nya tillkommit. Samtidigt fortsätter antalet avnoteringar i samma takt som tidigare.

Inte försent att hänga på räntetåget Hittills i år har räntefonder slagit de flesta aktiefonderna. De räntefonder som gått bäst sedan årsskiftet, med uppåt 24 procent, är utländska räntefonder noterade ibland annat dollar. Huvudorsaken till uppgången är dock positiva valutaeffekter. Enligt experterna är det dock inte för sent att hoppa på räntetåget. ”Nej, ett balanserat sparande ska egentligen alltid ha inslag av räntebärande värdepapper, med ungefär 30 procent för ett sparande med medelrisk”, säger Oliver Lagerström, analyschef på Fondmarknaden.se.

DAGENS NYHETER ”Mottattack avgör ekonomiska effekter” Avgörande för de ekonomiska effekterna av USA:s anfall mot Afghanistan är om terroristerna kommer med en motattack, anser Handelsbankens chefekonom Jan Häggström. Om anfallet mot Afghanistan är begränsat och USA når vad man önskar tror han de ekonomiska konsekvenser inte blir särskilt påtagliga. ”Blir det däremot en upptrappning och en vedergällningsaktion från terroristerna sida i Europa eller USA sprider sig oron”, säger Jan Häggström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.