Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Göran Persson ratar börsen. Rosengren spår Telia-affär. Läs mer kuckel i dagens morgonnytt.

DAGENS INDUSTRI Tomt i ministrarnas portföljer Vid två tillfällen har statsminister Göran Persson uppmuntrat svenskarna att köpa aktier men själv har han avstått från att investera på aktiemarknaden de senaste två åren, visar en genomgång av ministrarnas portföljer. Inte heller näringsminister Björn Rosengren har köpt aktier eller fonder. “Jag tycker att det är bra att en näringsminister inte äger aktier. Jag får mycket information om börsbolag i egenskap av näringsminister och handlägger frågor som har med ägandet i bolag att göra”, säger Björn Rosengren. Av ministrarna har det gått sämst för handelsminister Leif Pagrotsky och finansminister Bosse Ringholm, orsaken är delvis deras försmak för riskfyllda teknologifonder.

Konkursvåg sköljer över landet Lågkonjunkturen skördade offer under året som gick. Företagskonkurserna ökade med 12 procent jämfört med året före och mest drabbade var storstäderna som stod för 60 procent av alla konkurser i landet. I storstäderna samlas företag i branscher som var speciellt krisdrabbade under fjolåret, som IT och data. Kronobergs, Södermanlands och Uppsala län var de enda där antalet konkurser minskade.

FINANSTIDNINGEN

Rosengren spår fortsatt jobbflykt och Telia-affär Näringsminister Björn Rosengren räknar med nya varsel om uppsägningar i den svenska industrin, och ser dem som ett nödvändigt ont. ”På lite sikt kan inte Sverige konkurrera om den här typen av jobb”, säger han i en intervju. Han flaggar även för att staten är beredd att minska sitt ägande i Telia och menar att det troligen kommer att ske genom en strukturaffär, sannolikt i Norden. ”Det har förts diskussioner med danska Telia, det som till stor del är amerikanskägt, samt med finska Sonera. Så att vi har en väldigt bra linje där, men det där får Telialedningen sköta”, säger han.

Securitas tar hand om OS-pengarna Vinter-OS i Salt Lake City startar inom kort och säkerhetsbolaget Securitas har fått ansvar för alla pengatransporter i samband med evenemanget. Värdet på kontraktet bedöms av VD Thomas Berglund till ”någon miljon” och väntas inte bli märkbar i resultatet för första kvartalet. Riskerna för nya terrordåd innebär extra säkerhetspådrag runt evenemanget och Securitas kan även komma att få bevakningsuppdrag.

SVENSKA DAGBLADET Varslen fördubblades på ett år Nära 70 000 anställda varslades om uppsägning under 2001. Det var mer än dubbelt så många som året före. Hårdast drabbades industrin, främst verkstadsindustrin, som ensam svarade för ungefär hälften av samtliga varsel om uppsägning.

Mediejätten AOL vinstvarnar igen För andra gången sedan den 11 september vinstvarnar AOL Time Warner, världens största medieföretag. Bolaget räknar nu med 8-12 procents vinstökning för 2002, jämfört med 30 procent före terrorattackerna. Bolaget gör också en engångsavskrivning på fusionskostnaden på upp till 623 miljarder kronor.

DAGENS NYHETER GM-chef varnar för minskande bilmarknad Bilmarknaden i USA kommer att minska med 10-15 procent i år. Den bedömningen gör den amerikanska biljätten General Motors, som äger Saab, koncernchef Rick Wagoner i en intervju från bilsalongen i Detroit. ”Vi har haft flera år av stark försäljning. Varje år de senaste fem åren har slutat på högre nivåer än vi från början räknade med. Men i år faller efterfrågan. De närmaste tre månaderna kommer att visa hur mycket”, säger Wagoner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.