Morgonens nyheter i korthet

Skadestånd hotar Pergos styrelse. Börsbolagen som kunderna fruktar.

DAGENS INDUSTRI

Skadestånd hotar Pergos styrelse Investmentbolaget Custos hotar att rösta emot ansvarsfrihet för golvtillverkaren Pergos styrelse vid vårens stämma. Orsaken är de oväntat stora förlusterna som tvingar Pergo till en panikartad nyemission. Gunnar Brock, styrelseledamot och blivande VD för Atlas Copco samt ordföranden Christer Gardell hör till dem som hotas av skadeståndskrav. ”Det som har hänt är ingen fjäder i hatten för styrelsen. Vi tar ställning till ansvarsfriheten när vi får se årsredovisningen. Det vi har sett är extraordinärt”, säger storägaren Custos ordförande Sven Hagströmer.

Börsbolagen leverantörerna fruktar Misstron mot Framfab, med Johan Wall i spetsen, och Adcore, med VD:n Ole Oftedal, är massiv från leverantörer och kunder. De båda företagen toppar listan över antalet kreditupplysningar hos kreditvärderingsföretaget Kreditfakta. Högt på listan finns även Utfors, A Brand New World och Cellpoint.

AMF och Skandia allt tyngre på börsen AMF Pensions och Skandias position på börsen stärks, räknat i pengar, visar ny statistik från SIS Ägarservice. AMF Pensions börsportfölj ökade med 2 miljarder i värde under 2001, vilket lyfter bolaget från en position som tionde störst på Stockholmsbörsen, mätt i kapital, till femte plats. Uppåt på listan över storägare gick även Skandia och Skandia Carlson Fonder. Wallenbergstiftelsernas portföljer tappade däremot 19 miljarder under året, och halkade från åttonde plats till tolfte.

FINANSTIDNINGEN

Spetsforskning lämnar Sverige Sverige fortsätter att förlora forskningsjobb till utlandet. Nu flyttar Electrolux sin framtidsforskning inom vitvaror från Sverige. Omkring 60 ingenjörer i Stockholm berörs. Nu pågår förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. På kort sikt kan det innebära att företaget tappar kompetens. ”Det tar tid att få tag i folk, det är en risk”, säger Hans Linnarson, chef för den industriella verksamheten inom Electrolux Home Products i Europa.

Jeff Bork börsens bästa kursvändare Med ett börslyft på 51 procent hamnar Allgons VD Jeff Bork i topp på listan över de nya VD:ar som lyft sitt bolag mest på börsen under förra året. Även en kvinnlig nykomling, Heliane Canepa på Nobel Biocare, återfinns på listan med kurslyft på 14 procent. Bland kurssänkarna finns däremot Rens Buchwaldt, Icon Medialab, Ole Oftedal, Adcore och Crister Stjernfelt, WM-Data.

SVENSKA DAGBLADET

Affärsflyg fortsätter tappa Terrorattackerna innebar ett tapp på fem miljarder kronor för den svenska affärsresebranschen och ännu syns inget ljus i tunneln. Bengt Kerger, chef för Carlson Wagonlits resebyråer i Skandinavien, uppskattar att kedjans omsättning föll med mellan 15 och 20 procent varje månad hela hösten. ”Jag tror inte att vi har återhämtat oss fullt ut förrän i höst. Att affärsresandet har minskat beror på en kombination av att företagen är oroliga för terrorattacker och att de jagar kostnader och därför väljer billigare alternativ”, säger han.

Body Shop-grundare vill ut från börsen Anita Roddick och hennes make Gordon har gjort The Body Shop till ett världsfenomen men nu vill hon att bolaget lämnar Londonbörsen. ”Börsen tillåter inte några reflektioner, ingen tid för eftertanke. Och det finns inget utrymme för experiment, för man har allmänhetens ögon på sig hela tiden”, säger hon i en intervju i samband med Sverige-besöket förra veckan.

DAGENS NYHETER

Mäklare smet från skatten Toppmäklare hos företaget Max Matthiessen har ägnat sig åt avancerad skatteplanering med hjälp av bland annat skalbolag, och på så sätt lyckats minska sin egen skatt med miljontals kronor. Det visar en granskning av bolagsengagemang för cirka 130 försäkringsmäklare vid Stockholmskontoret för Max Matthiessen. Ett tiotal av de granskade mäklarna har sålt egna bolag som hamnat i skalbolags- och konkurshärvor. Max Mathiessen erkänner att man haft svårt att kontrollera mäklarnas affärer. ”Det gick för långt i vissa fall och då bröt vi vårt samarbete”, säger VD Christer Löfdahl.

Teracom får kalla handen Regeringen kommer inte att skjuta till några medel till det krisdrabbade digital-tv-bolaget Teracom. Pengarna är inte budgeterade och ryms inte heller under utgiftstaket. Det framkom under tisdagens hearing i riksdagens kulturutskott. Teracom har i dag 1,5-1,8 miljarder kronor i lån och kommer att behöva omkring 1,3 miljarder ytterligare under året. 450-500 Mkr ska tas in genom att sälja dotterbolag, men drygt 800 Mkr ytterligare måste till. Oppositionens lösning är att marknaden får gå in med kapital.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight