Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Riskkapitalisterna trotsar krisen Trots krisen finns det fortfarande IT-bolag som riskkapitalbolagen vågar tro på. Bara det senaste året har nio av de största svenska riskkapitalbolagen investerat mer än 1,1 miljarder kronor i 86 IT-bolag. Den största nyinvesteraren är Brainheart som gjort nyinvesteringar på 300 Mkr i tio företag. Nästan hälften av de totalt investerade pengarna har investerats i helt nya projekt, främst i företag specialiserade i olika nischer inom trådlös kommunikation samt IT-säkerhet.
”Vi leker inte i skogen” Flera av Sveriges största privata skogsägare reser sig mot näringsminister Björn Rosengrens argument för att staten ska ta över Assidomän, och därmed rädda den svenska skogen från att bli lekstuga för rika direktörer. Finansmännen Anders Wall, Christer Ericsson och Olof Stenhammar är några av de som reagerat. ”Skogen ska väl inte bli en lekstuga för politiker heller”, säger Stenhammar, som själv brukar 750 hektar skog på sin gård på Värmdö utanför Stockholm.
Viktigaste valfrågan utsedd Skolan är den viktigaste frågan när svenskarna ska bestämma sig för vilket parti de ska rösta på. Det visar november månads valbarometer, framtagen av DI i samarbete med opinionsinstitutet Ruab. Enligt undersökningen är borgerliga och vänsterväljare överens om skolans betydelse. Minst intresserade av skolfrågor är centerpartister och miljöpartister, medan vänsterpartister brinner allra mest för skolan.
SVENSKA DAGBLADET Bonusberg kan bli dyrt för SAS SAS Eurobonus kan vara en tickande bomb. Bonussystemet har drygt två miljoner medlemmar vilka har rätt att plocka ut gratisbiljetter för cirka en miljard kronor. Problemet uppstår när flygbolag går i konkurs. Resenärerna kan då kräva biljetter i andra bolag inom samma allians, något som drabbat Swissair och också kan hända SAS, som samarbetar med ett 30-tal bolag. På SAS säger man att man ”förberett” sig ekonomiskt för att alla plötsligt skulle vilja ta ut sin bonus.
Aktier på nätet större än i banken För första gången sker svenskarnas privata aktiesparande mer på nätet än på kontoren. Sex av tio affärer under det tredje kvartalet i år gjordes via internet. För cirka ett år sedan gjordes knappt 50 procent av aktieaffärerna på nätet mot dagens 60 procent. På nätmäklaren Avanza, som tagit fram statistiken, tror man att siffran är uppe i 75 procent inom två år.
DAGENS NYHETER Oljepriser lufter rysk ekonomi Världens hoppfullaste ekonomi är i dag den ryska. Medan både USA, EU och Japan är på väg in i en lågkonjunktur visar Ryssland goda tillväxtsiffror. År av högt oljepris har gett Ryssland reserver så att eftersläpande skulder till befolkningen har kunnat betalas och IMF-krediter är ett minne blott. En av följderna är att inhemska finansmagnaterna nu investerar i hemmamarknaden och att kapitalflykten därmed minskar. Ryssland är också det land där konsumenterna är mest optimistiska denna höst och börsen har slagit flera rekord.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.