Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Småspararna tillbaka på börsen Småspararna har under de senaste veckorna börjat komma tillbaka till börsen. Det märks i antalet avslut hos nätmäklarna som stigit kraftigt den senaste tiden. Tillsammans med Skandiabanken som också har privatpersoner som kunder, har antalet affärer per dag ökat med 51 procent från oktober. ”Det är lite roligare att handla i aktier nu och aktier som kunderna tidigare handlat i, framför allt i IT-sektorn, har repat sig starkt den senaste tiden”, förklarar Klas Danielsson på nätmäklaren Nordnet.

SJ behöver pengar Genom att omförhandla överlåtelseavtalet med staten hoppas SJ kunna få ett kapitaltillskott på närmare en miljard kronor. ”Antingen får vi låna upp mer pengar eller så måste vår ägare skjuta till mer kapital”, konstaterar SJ:s VD Sune Karlsson. Bolagets resultat har försämrats kraftigt och väntas i år sluta med en förlust på över 110 Mkr. Samtidigt står SJ inför tunga tåginvesteringar de närmaste tre åren på totalt mer än två miljarder kronor.

FINANSTIDNINGEN Atlas Copco hetast bland cykliskt Vinstutsikterna för börsens verkstadsbolag ser fortsatt mörka ut och kurserna har gått starkt. Trots det är analytikerkåren enig om att det är cykliska aktier man nu ska köpa. Atlas Copco är favorit och har både den högsta andelen köprekommendationer totalt sett och den högsta kvoten mellan köp- och säljrekommendationer. Av analyshusen rekommenderar 56 procent köp samtidigt som 22 procent rekommenderar sina kunder att sälja aktien.

Bure nära M2S-affär Bure förhandlar om att köpa konkursdrabbade e-utbildningsföretaget M2S tyska rörelse. VD Peter Sandberg bekräftar att diskussioner förs och säger att man befinner sig i ett känsligt skede. Bure har sedan tidigare ett lån till M2S på 20 miljoner kronor, med en panträtt i den tyska verksamheten. Enligt uppgifter till Finanstidningen inleds de avgörande förhandlingarna denna vecka, en affär kan bli klar redan i morgon, fredag.

EU sågar Ringholms prognos I höstbudgeten räknade regeringen med att den svenska ekonomin växer med 2,4 procent 2002. Den prognosen döms ut av EU-kommissionen som i sin höstprognos spår en betydligt lägre tillväxt på 1,6 procent. Lägre tillväxt kommer att sätta press på de offentliga finanserna. Kommissionen pekar på att budgetmarginalerna är mycket små på många håll. Utgifterna, exempelvis för sjukersättning, kan bli högre än budgeterat.

SVENSKA DAGBLADET Blankning når ny toppnivå Aktielånen nådde nya toppnivåer under förra veckan och uppgick då till 24,5 miljarder kronor. Sista augusti var motsvarande tal 10 miljarder. Särskilt satsar spekulanter på att Ericsson skall falla i värde. Hela 81 miljoner aktier värda över 4,6 miljarder kronor hade lånats ut. Med vid marginal har Ericsson därmed under de senaste veckorna passerat Telia som annars har varit baissespekulanternas favorit.

Näringslivstoppar ska få in fler kvinnor Det behövs fler kvinnor på ledande poster inom näringslivet, anser Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, som startat en arbetsgrupp som ska verka för detta. I gruppen ingår bland andra Marcus Wallenberg, Per E Larsson, Anders Nyrén, Lars Thunell, Leif Johansson och Marianne Nivert. Gruppen har till uppgift att öka mångfalden på lednings- och styrelsenivå i svenska företag.

DAGENS NYHETER Vartannat O-listebolag gör förlust 110 av 234 börsbolag på O-listan går med förlust. Ett tjugotal av bolagen har visat röda siffror i fem år eller mer. Många av dem är forskningsbolag utan en färdig produkt. ”Många av dem borde aldrig gått till börsen”, säger förre börschefen Bengt Rydén. Sintercast, som dock är ett industribolag, har inte gått med vinst en enda gång sedan starten 1983.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.