Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Börsen har nått botten tror finansveteraner. Men välgörenhetsfonder tvingas sälja. Skumma tidningarnas grynbingsrubriker.

DAGENS INDUSTRI ”Börsen har nått botten” Efter två starka börsdagar är finansmannen Mats Qviberg, Aragons aktiestrateg Peter Malmqvist och Börsveckans chefredaktör Björn Davegårdh överens. Börsen har nått botten, och en ytterligare försämrad konjunktur ligger redan i aktiekurserna menar de. Några börsrallyn utlovas dock inte. ”Min gissning är att det inte blir någon jättestor uppgång, utan att det sker stegvis”, säger Björn Davegårdh, som dock varnar för telekomsektorn och spår att återhämtning dröjer för Ericsson och Telia.

ÅFs huvudägare nobbar Sweco Sweco ser ut att få svårt att övertyga Ångpanneföreningens huvudägare att tacka ja till det blandade kontant- och aktiebud som bolaget presenterade på måndagen. Enligt Jan-Erik Olsson, ledamot i ÅF:s forskningsstiftelse, skulle det strida mot stiftelsens stadgar. “Stadgarna säger att att vi ska ha en betydande ägarandel i ÅF. De är tämligen entydiga på den punkten. Det blir vi definitivt inte med 8 procent av rösterna. Den saken är kristallklar”, säger Jan-Erik Olsson, som också sitter i ÅFs styrelse.

Byggindustrin in i svacka Byggindustrin går in i en svacka efter nästan ett år av god tillväxt. I Konjunkturinstitutets septemberbarometer syns klara tecken på avmattning. Hälften av byggföretagen i KI:s konfidensindikator för branschen tror att anbudsstocken minskar framöver och förväntningarna för de kommande tre månaderna pekar mot avmattning inom framförallt inom väg- och vattenbranschen. Endast företag inom bostadsbyggande tror på fortsatt tillväxt.

FINANSTIDNINGEN

IT-kris får Stockholm att rasa i tillväxtligan Stockholm tappar rejält i den europeiska tillväxtligan, enligt en årlig mätning från fastighetskonsulten Jones Lang Lasalle. I kölvattnet av IT-krisen har tillväxtförutsättningarna mattats, medan Helsingfors fortsätter att ligga i den absoluta toppen. Även Göteborg och Malmö faller kraftigt.

Välgörare tvingas sälja Börsraset kan tvinga organisationer som stödjer medicinsk forskning att sälja av aktier till pressade nivåer. Detta för att täcka verksamhetskostnaderna. För både Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden är börsutvecklingen av stor betydelse eftersom mycket av verksamheten finansieras med avkastningen på finansiella placeringar. Den 29 juni i år var Hjärt-Lungfondens aktieinnehav värt 715 miljoner kronor, de största innehaven är Ericsson och Skandia som båda rasat brant sista tiden.

Bonusyra på SBAB När många i finansbranschen får se sina bonusar ryka är det precis tvärtom på statliga bolåneinstitutet SBAB. Där räknar de anställda med 40 000 kronor extra i plånboken efter nyår. Bonusarna, som är lika stora för alla anställda, utgår om avkastningskravet nås till årets slut. Enligt informationschef Lars Bergstig är chanserna goda för att så ska ske.

SVENSKA DAGBLADET Staten får ta risken i luften Svenska flygplan flyger i princip oförsäkrade fram till torsdag. Försäkringsbolagens maxtak upphörde i går och riksdagen har ännu inte fattat formellt beslut om statlig garanti vilket kan ske först på torsdag. Bill Dufwa, professor i försäkringsrätt, varnar för konsekvenserna av ett statligt ingripande på försäkringsmarknaden.”Risken finns att vi fastnar i ett system av statliga garantier och stöd som helt förrycker konkurrensen på både flygtrafik och flygförsäkringsmarknaderna.”

Ericsson-Sonys VD inte oroad över telekomkris Snygg design och funktioner som gör apparaterna lätta att använda. Det är vad som ska sälja Ericssons och Sonys kommande gemensamma mobiltelefoner, säger Katsumi Ihara, VD för det nya samägda bolaget. Under nästa år ska ett komplett produktprogram säljas under det nya varumärket. Bolaget kommer dock knappast till i något lyckligt ögonblick för telekombranschen. ”Jag är väldigt optimistisk när det gäller mobilindustrins framtid. Just nu är vi inne i en anpassningsprocess. När vi kommer ur den tar tillväxten fart igen”, säger han.

DAGENS NYHETER Kraftig nedgång för charterbranschen Charterbranschen kan ha tappat upp till 50 procent av sina resenärer efter terrordåden i USA, spår Tomas G Olsson, ordförande i SRF, Svenska Resebyråföreningen. Branschjätten Fritidsresegruppen har ställt in alla resor till New York fram till januari och till Florida oktober månad ut samt beslutat att minska vinterns utbud med i genomsnitt 5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.