Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Sänkt kreditbetyg hotar mobiljättar. Ericsson och Nokia riskerar att dras med när kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s och Moody’s sänker de europeiska teleoperatörernas betyg. Operatörernas skulder hotar spilla över på telekomleverantörer, som Ericsson. Telia står dock relativt stadigt när de europeiska konkurrenterna vacklar, bedömer Standard & Poor’s och Moody’s.
Kreditvärderingsinstituten Moody’s och Standard & Poor’s har ytterligare sänkt sina kreditbetyg på de flesta europeiska operatörerna. Sänkningen beror på oro för att operatörerna misslyckas med att betala sina stora skulder i den takt som tidigare planerats.
Nu riskerar även Ericsson och Nokia att förlora i kreditvärdighet. När deras kunder operatörerna får problem med sin finansiering ökar trycket på att leverantörerna av 3G-system ska hjälpa till att finansiera 3G-investeringarna. Därmed kan operatörernas skuldsättning leda till ökad skuldsättning för telekomleverantörerna.
“Fastighetsaktierna är fullvärderade”. Efter en tid av stark kurs-utveckling har fastighetsbolagens substansrabatter fallit till rekordlåga nivåer. Men ökad nyproduktion tillsammans med lägre ekonomisk tillväxt väntas pressa hyresutvecklingen och analytikerna är eniga om att man nu ska vara försiktig med fastighetsaktier. Det finns snarare fallhöjd än uppsida i sektorn.
FINANSTIDNINGEN USA nobbar svenskt. Marknaden fortsätter att gäspa åt aktierna i många av de svenska bolag som finns noterade på Wall Street. Omsättningen har i de flesta fall varit bottenlåg mycket länge. “Den låga omsättningen sveper oundvikligen in aktien i en ond cirkel, eftersom en låg omsättning gör att investerarna håller sig borta”, säger Jan Isoz, chef för investerarrelationer på Biacore. Biacore är ett av de svenska bolag som har noterat sin aktie på Wall Street i hopp om att få publicitet, god kapitaltillströmning och höjd aktiekurs. Men USA-handeln i
Återköp Moris medicin. Japans premiärminister Yoshiro Mori har fått nog av kräftgången på Tokyobörsen. Nu vill han tillsätta en utredning för att få Nikkeiindex att leta sig upp igen. Nyheten togs emot med viss tillförsikt på den hårt pressade Tokyobörsen. Kurserna steg med 1,2 procent under måndagen trots en avvaktande handel på många andra håll i världen.
Investerare på den japanska aktiemarknaden har nog annars lätt att hålla sig för skratt. Sedan toppnoteringen på nästan 21000 den 12 april förra året har Nikkeiindex rasat med drygt 35 procent ned till 13500. Raset förklaras delvis av att indexet har viktats om, men beror också på att utsikterna för den japanska ekonomin återigen vänt mot det sämre.
SVENSKA DAGBLADET Snabb tillväxt för IT trots dotcom-döden. Den amerikanska internetekonomin fortsätter att gå strålande, trots dotcom-blodbadet och kraftiga börsras. En ny undersökning visar att nätekonomin med sina tre miljoner anställda bidrog med 830 miljarder dollar förra året till den totala amerikanska ekonomin, en ökning med 58 procent jämfört med 1999. Studien har gjorts av the University of Texas och det är fjärde gången som statistiken presenteras.
DAGENS NYHETER Branscher blir utan försäkring. Hela branscher får allt svårare att teckna försäkringar. Fler av de ledande försäkringsbolagen vägrar att försäkra exempelvis pizzerior, sågverk och kiosker. Försäkringsjättarna bojkottar nu också landets kyrkor.
Nokia fortsätter ligga i täten. Ingenstans är jämförelsen mellan Ericsson och det finska flaggskeppet Nokia så hård och så intensiv som här, i bolagens hemtrakter. På senare tid har resultatet ofta varit till Nokias fördel. I upprepade undersökningar faller Ericssons varumärke. Hos det brittiska Interbrand har bolaget tappat 47 procent i den senaste mätningen. Irriterande är förstås att ärkekonkurrenten Nokia i samma undersökning kniper femteplatsen efter en ökning med 86 procent (!). Skillnaden i uppskattat värde är enorm: Nokia ges ett värde på nära 345 miljarder kronor medan Ericsson segar sig upp till 70 miljarder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.