Mot en strålande framtid?

Uranpriset har rasat 85 procent från toppnivåerna 2007. Men det finns hopp.

Sommaren 2007, när det mesta var hett, var uranaktier bland det hetaste. Priset på uran hade nämligen rusat från 7 dollar per pund år 2000 till 136 dollar.

Under finanskrisen rasade priset till cirka 40 dollar. En återhämtning inleddes 2010, men kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima i mars 2011 satte stopp för prisuppgången. Sedan dess har priset fallit till dryga 20 dollar.

Läget i branschen är nu så dåligt att kanadensiska Cameco, en av branschens större spelare, tillfälligt stängt ner brytningen i en av sina största och bästa fyndigheter, McArthur River. Bolaget målar ändå upp en långsiktigt ljus framtid utifrån följande:

n Till 2035 ökar världens elbehov med ungefär 50 procent.

n Klimatförändringarna talar för fossilfri kärnkraft vid sidan av sol- och vindkraft.

n 57 nya reaktorer är under produktion i bland annat Kina, Indien och Förenade Arabemiraten. Lägg därtill ytterligare reaktorer på planeringsstadiet.

n Japan kommer successivt att återstarta sina reaktorer. Före Fukushima-olyckan hade landet 54 reaktorer i drift, i dag bara sju.

n Konsultfirmor i branschen ser ett växande utbudsunderskott på uran från 2018–2027.

Investerare som delar bilden hittar flest uranbolag i Kanada, världens näst största uranproducent. I Denison Mines finns svenskintressen med Lukas Lundin som styrelseordförande.

Världens största uranproducent är Kazakstan, där statliga Kazatomprom enligt medieuppgifter ser ut att gå mot en börsnotering på Londonbörsen i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF