MQ backar på stigande börs

Stockholmsbörsen avancerade i den inledande onsdagshandeln, vilket var i linje med de ledande europeiska börserna.

SIX Generalindex var klockan 10.28
upp 0,4 procent till 521 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1685. Omsättningen var 3,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Den svenska kronan stärktes
tydligt efter att Riksbankschefen Stefan Ingves höll ett tal under morgonen. Ingves upprepade budskapet att man är redo att agera med mer åtgärder för att ge stöd åt en inflationsuppgång men ägnade en stor del av presentationsmaterialet åt att kommentera den stigande skuldutvecklingen.

Talet följs av att Riksbanken
strax efter lunch håller sitt direktionsmöte. Vissa bedömare tror att Riksbanken kommer att agera med ytterligare penningpolitiska lättnader redan vid dagens möte.

I kväll kommer den amerikanska
riksbanken, Federal Reserve, med sitt räntebesked. Marknaden kommer fokusera på om de väljer att slopa frasen “tålmodig”, samt hur centralbanken ser på den senaste
tidens makrodata.

I veckans utgåva av affärsvärlden
gavs köprekommendationer till H&M, Kopparbergs Bryggerier, Consilium och Medcap. Alla aktier steg i den inledande handeln med Consilium i täten som var upp med 6,3 procent. Medcap avancerade med 5,6 procent samtidigt som Kopparberg noterade en uppgång på 3 procent.

H&M, som har varit volatil på
börsen de senaste dagarna, har enligt tidningen fått fart på försäljningen. Aktien steg med 1,2 procent.

Oljebolaget Enquest har höjts till
behåll från sälj av Nordea, som samtidigt skruvade upp riktkursen till 5,00 kronor från 4,90. Aktien var upp 0,9 procent.

Elekta sjönk under den inledande
handeln efter att Citi inlett bevakning av aktien med säljrekommendation. Citis riktkurs är satt ligger på 63 kronor vilket är 22 procent lägre än tisdagens stängningskurs. Aktien tappade 1,9 procent.

Electrolux steg 1,4 procent efter
att Morgan Stanley inlett bevakning med rekommendationen övervikt.

Skanska tappade 0,8 procent.
Bolagets tidigare internrevisionschef säger till Sveriges Radio Ekot att ledningen kände till mutmisstankarna i Tjeckien.

Hexagons aktie sjönk efter det
meddelats att insiderförsäljningarna i bolaget fortsätter. Denna gång var det Hexagons Kinachef Li Hongquan som har sålt 100.000 B-aktier i bolaget. Aktien sjönk med 1,5 procent efter nyheten.

Klädföretaget MQ redovisade sin
rapport för andra kvartalet i deras brutna räkenskapsår under onsdagsmorgonen. Försäljningen var enligt vd Christina Ståhl sämre än väntat, samtidigt som hon påpekar att bolaget är mitt uppe i ett utvecklingsår och att de ändå har tagit flera steg framåt. MQs rörelseresultat ökade till 26 miljoner kronor, jämfört med 20 miljoner under motsvarande kvartal ifjol. Aktien var ned 1,5 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

521    

+0,4   

+14,4

OMX Stockholm 30            

1685    

+0,5   

+15,0

SIX Avkastningsindex         

945    

+0,4   

+14,4

SIX Sverige cykliskt 15      

468   

+0,5   

+17,4

SIX Sverige defensivt 15     

496    

+0,2   

+10,3

SIX Volatilitetsindex       

14,7    

+1,2    

-5,8

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.