Muddy Waters-frontfigur grundar hedgefond

Carson Block, huvudmannen bakom Muddy Waters vars tillvägagångssätt är att ta korta positioner i bolag bedöms kraftigt övervärderade, har dragit igång en hedgefond. Det uppger Reuters med hänvisning till handlingar inlämnade till det amerikanska finansdepartementet SEC.

Block har en lång historik av att avslöja felaktigheter i företag och gav sig senast på franska Groupe Casino som han såg som ett av de mest övervärderade bolagen någonsin.

Det nya bolaget, Muddy Waters Capital LLC, kommer att ha en strategi där såväl långa som korta positioner kan tas. Fokus kommer dock att ligga på enskilda positioneringar i bolag på precis det sätt som gjort Block en av de mer kända blankarna. Han följer därmed i fotspåren av Jim Chanos, även han med en försmak för dåliga bolag och korta positioner.

Den nya fonden har enligt handlingarna inlämnade till SEC mottagit en initial investering om 100 miljoner dollar. Att jämföra med Chanos bolag Kynikos Associates som har sex miljarder dollar i förvaltat kapital.

Tidigare har Block även gått ut med att han har en kort position i Telia Sonera, till stor del kopplat till bolagets förehavanden i Uzbekistan, som bara tycks vara toppen av ett isberg. Muddy Waters uppskattar att Telia Sonera kan ha genomfört korrupta betalningar i Eurasia och Nepal som överskrider 17 miljarder kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.