När jätten slukar en startup

Rakt in i hetluften. Alvart Hajrapetian fick sitt livs uppdrag direkt från start när Nordcloud köptes upp av IBM. "Jag tror aldrig jag kommer få vara med om en så stor transaktion igen", säger hon. Hon är nu nominerad till Årets Stjärnskott i Årets Bolagsjurist.
Alvart Hajrapetian, bolagsjurist, Nordcloud.
Alvart Hajrapetian, bolagsjurist, Nordcloud.

Under 2020 anställdes Alvart Hajrapetian som Nordclouds första och enda interna bolagsjurist. Strax därefter kom budet: Amerikanska jätten IBM ville köpa det europeiska molnbolaget. Och Alvart Hajrapetian fick direkt börja hantera de juridiska detaljerna för en affär som skulle sluta med att IBM förvärvade Nordcloud.

“IBM är ju ett av världens största IT-bolag som också är börsnoterat. Att bli uppköpta av dem innebär en uppsjö av interna processer och regelverk. Även om vi är verksamma över hela Europa och har över 500 anställda befinner vi oss fortfarande i en startupfas. Åtminstone jämfört med IBM, som har helt andra processer och juridiska krav”, säger Alvart Hajrapetian.

Nordcloud grundades för tio år sedan och har sedan dess blivit ett av de ledande molnbolagen i Europa. Alvart Hajrapetian beskriver branschen som komplex, avtalstung och föränderlig, något som hela tiden kräver flexibilitet och förmåga till snabba beslut. Därför driver hon själv på utvecklingen för en ökad automatisering av juridiska processer.

“Juridiskt arbete är fortfarande väldigt manuellt. Det gör att vi bolagsjurister kan upplevas som bromsklossar. För mig är det viktigt att få bort repetitiva uppgifter som inte kräver så mycket tankemöda för att spara resurserna till mer komplexa frågor”, säger Alvar Hajrapetian.

Affären med IBM blev klar i första kvartalet av det här året.

“Jag tror aldrig jag kommer få vara med om en så stor transaktion igen”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.